#Школа #Партнери #Продуктивність #Діти #Онлайн

7 застосунків, щоб використовувати смартфон як інструмент для освіти дитини

Максим Сундалов, CEO та керівник онлайн⁠-⁠школи EnglishDom

Популярним є міф, що через поширення ґаджетів сучасні школярі гірше вчаться і зростають безграмотними.

Проте смартфон — це лише інструмент, який може бути як шкідливим, так і корисним для розвитку дитини.

Як перетворити смартфони на союзників для батьків і вчителів

Смартфон — природна частина життя багатьох підлітків. До цього можна ставитися по-різному, але боротися з девайсами немає сенсу. Навіть у школах діти зазвичай користуються телефонами. Виняток — країни, де це заборонено. Наприклад, у 2018 році у Франції учням шкіл, ліцеїв, коледжів заборонили користуватися ґаджетами та пристроями, які мають доступ до інтернету. Проте і в цьому законі є виняток для ситуацій, коли девайси використовують з освітньою метою.

Звичайно, можна забирати у школярів смартфони та забороняти ними користуватися, як це відбувається в Азербайджані, Греції та Таджикистані. А можна обміркувати стратегію, як використовувати можливості мобільних технологій на благо, як це роблять у США, Канаді та Бельгії. З розумом можна використовувати YouTube, Telegram і навіть TikTok.

Для цього з’явився термін — BYOD (Bring your own device — принесіть ваш девайс). Учителі можуть застосовувати BYOD-підхід за різними сценаріями. Наприклад, запропонувати учням використовувати телефони за бажанням або вимагати виконувати певні завдання саме за допомогою смартфону. У 2015 році організація Future Classroom Lab опублікувала звіт, який пояснює, як і навіщо застосовувати BYOD-підхід.

Згідно з даними цифрової платформи нашої онлайн⁠-⁠школи англійської мови, 15 % студентів EnglishDom — діти до 18 років, з них 70 % виконують домашнє завдання зі смартфона. Тому ми з практики знаємо, що смартфон — це, зокрема, і корисний освітній інструмент.

Ми зібрали кілька різнопланових застосунків, які можна використовувати саме для освіти.

MATH 42

Ця програма перетворює смартфон на повноцінного репетитора з математики, який коштує недорого (вартість преміумверсії — $9,95 на місяць), знає багато і в будь-яку хвилину готовий допомогти. Застосунок дасть вашій дитині змогу не лише розв’язати домашнє завдання, але й підтягнути та перевірити власні знання. Головна фішка MATH 42 полягає в докладному поясненні кожного кроку обчислень. Крім того, застосунок дає змогу автоматично будувати графіки та проходити тести з різних тем. Його можна завантажити для ґаджетів, які працюють на базі iOS. Схожий принцип і в застосунку для Android, який має назву MalMath.

Codeacademy

Навчитися програмувати навряд чи можна за допомогою лише однієї програми. Але Codeacademy допоможе вашій дитині розібратися в інформатиці, повторити те, що було на уроці, і познайомитися з базовими принципами програмування. Подібних програм багато, але ця подає інформацію в ігровій формі.

StudyGe

Цей застосунок — кишеньковий глобус, що допоможе вам запам’ятати, де розташована та чи інша країна, який у неї прапор та столиця. Після того як ви опануєте StudyGe, без зусиль зможете брати участь в іграх на кшталт «Що? Де? Коли?». Окрім того, застосунок буде корисним вашій дитині під час підготовки до іспитів з географії.

DailyArt

Тут щодня з’являється один твір мистецтва. Але не просто як картинка, а з описом історії створення та розповіддю про особливості жанру. DailyArt зможе пробудити у вашій дитині прихованого художника або мистецьку критикиню. Застосунок також розширить кругозір і підвищить ерудицію, викличе інтерес до вивчення історії мистецтв. Якщо ваша дитина не вчиться у художній школі або в її освітньому закладі не приділяють уваги мистецтву загалом, це чудова можливість у позашкільний час прищепити їй смак до високої культури.

Trees for the Future

Корисний інструмент, який допомагає керувати своєю увагою: зосередитися на важливому завданні під час уроків чи вдома, не відволікатися на інформаційний шум довкола. Дитина встановлює проміжок часу для важливої справи та садить віртуальне дерево. Якщо не втриматися й почати користуватися телефоном, поки дерево росте, воно загине.

Цікаво, що «вирощені» дерева стають внутрішньою валютою, яку потім можна обміняти на посадку справжнього дерева, оскільки розробники програми співпрацюють з організацією Trees for the Future, яка саджає дерева.

Codeacademy

Це безплатний мобільний застосунок, який допоможе дитині вивчати цікаві українські слова та дізнатися більше про їхню історію. Ці слова не застарілі, а радше непоширені, тому допоможуть дитині урізноманітнити мовлення. Щодня програма пропонує три нові слова з тлумаченнями. Приміром, перші три — це «гвинтокрил», «громовиця» та «краватка». За їхнє успішне вивчення користувачеві⁠/⁠-⁠ці нараховуватимуть «піщинки часу» — внутрішню ігрову грошову одиницю. Згодом їх можна буде обміняти у «крамниці» застосунку на короткі розповіді, пов’язані з історією, культурою та етнологією України.

Codeacademy

Ще одна корисна звичка — здоровий і міцний сон вашої дитини. Адже брак сну негативно впливає на пізнавальні здібності. Важко добре вчитися, якщо погано спати. Замість того щоб допізна «зависати» в телефоні, розробники пропонують побудувати місто. Усе, що для цього потрібно, — відкласти ґаджет і лягти спати. До ранку на екрані виникне одна з 70 видів будівля чи декорація. До речі, ігровий складник застосунку захоплює і допомагає налагодити режим сну дорослих не гірше, ніж дітей. Тож батьки також можуть сміливо використовувати цей застосунок. Додатково тут є нагадування про час сну і будильник.

Отже, застосунки справді можуть стати союзниками батьків та вчителів. Треба тільки підбирати правильні. У всякому разі, усім учасникам освітнього процесу варто навчитися витримувати та відшукувати баланс між реальним світом і світом ґаджетів. Водночас важливо, щоб батьки та викладачі рефлексували та вчилися разом з дитиною. Вчасний і доречний зворотний зв’язок від дорослих надихатиме дитину та сприятиме її розвитку.

comments powered by HyperComments