Як вчителі використовують онлайн-ресурси під час війни

Як українські вчителі використовують онлайн-ресурси під час війни: досвід користувачів платформи Classtime

Євгенія Гагаркіна
менеджерка спільноти Classtime

З початком повномасштабної війни Міністерство освіти і науки України призупинило заняття у школах. 14 березня навчання відновили у дистанційному форматі. За даними UNICEF, сьогодні до освітнього процесу долучилися 3 мільйони учнів у 10 000 шкіл.

Навчання під час повномасштабної війни дає дітям змогу перемкнути увагу зі стресової ситуації довкола, а це допомагає розвантажувати психіку. Ми поговорили з амбасадорами Classtime і поділимося досвідом вчителів Ірини Мельнічук з Фастова, Володимира Половського з Івано-Франківська, Світлани Корженівської з Кривого Рогу, Вікторії Хріпко з Кам’янського (Дніпропетровщина), які адаптували свою роботу до нинішніх обставин.

Classtime — це онлайн-ресурс, у якому вчителі можуть використовувати готові та створювати власні інтерактивні завдання, проводити контрольні, самостійні та домашні роботи, об’єднувати учнів у класи.

decor

Підходи до викладання під час повномасштабної війни

До початку повномасштабної війни навчання в школах будувалося довкола кількох підходів.

  • Компетентнісний. Результатом навчання має бути не оцінка, а навички, які отримає дитина. З ними учні розумітимуться на світі довкола. А отримати такі навички компетентнісний підхід пропонує через власний досвід дитини, наприклад, самостійно підійти до певних знань через розв’язання проблем.

  • Інтегрований. Комплексне навчання та зв’язки між дисциплінами, які не пов’язані у звичному сенсі, дають змогу розширити картину світу та мислити глобально. Так, у школах Шекспіра можна вчити англійською, а на уроках біології розповідати про дію різних хімічних елементів на організм людини. Під час війни майже кожен предмет може перетинатися з історією, громадянською освітою та мовою.

  • Особистісно орієнтований. Забезпечує фокус на особистих потребах та особливостях дітей у навчанні. Кожна дитина — особистість, і саме персоналізований підхід допоможе успішніше засвоїти знання та опанувати навички.

  • Інноваційний та креативний. Обидва ґрунтуються на розвитку мислення та вирішенні проблем з урахуванням змін у навколишньому світі та творчих здібностей.

Повномасштабна війна, а до того і пандемія коронавірусу змусили адаптувати ці підходи, насамперед формат їх використання. Адже тепер їх потрібно було реалізовувати у дистанційному, а не очному навчанні.

Classtime дає змогу реалізувати будь-які з цих підходів, адже має в арсеналі функції, з якими легше здійснювати асинхронне навчання, оцінювання, рефлексію та підтримку зв’язку між учнем і вчителькою. Як саме? Ми поспілкувалися з кількома викладачами, які попри війну продовжили освітній процес. Вони поділилися інсайтами та кейсами, що стануть у пригоді й вам.

Розмови з учителями

  • Як організовуєте навчання у воєнний час? Що відрізняється у вашій роботі, коли порівняти з першою масовою дистанційкою під час карантину 2020 року?

Ірина

Я вчителька інформатики. Змінила тему, даю те, що на часі. Робота організована так, що працюємо лише з мобільним (я з Київщини).

Володимир

Змінилися пріоритети: замість акценту на саме оцінюванні — вивчення нового матеріалу. Багато уваги приділяю роботі з підручником, більше став використовувати запитання із готової бази, зокрема ЗНОшної, адже там кожне запитання до теми має розширені коментарі та пояснення, що дуже зручно.

З усіма класами співпрацюю так. Додалися нові учні, тому спершу я давав їм час на адаптацію, оцінював за бажанням, деякі із них вже й поновилися на навчанні у своїх закладах освіти, але до мене на історію продовжують ходити. Мабуть, сподобалося.

Наш заклад освіти не змінював розклад, відповідно і кількість уроків незмінна. Для вчителя це вкрай складно, бо паралельно займаюся ще й іншими навколовоєнними справами.

Світлана

В умовах воєнного стану навчання підпорядковується сигналам сирен повітряної тривоги: тоді онлайн-урок припиняється, наполягаю, щоб усі учні йшли в безпечне місце, а завдання можна виконати пізніше. До класів додалися нові учні, з евакуйованих родин: Харків, Краматорськ… Є класи, в яких більш ніж половина учнів виїхали за кордон, — от їм, звісно, не дуже зручно, коли онлайн припиняється через тривогу.

Підтримуємо зв’язок з усіма класами, кількість уроків не змінювали — усе за «довоєнним» розкладом. Вважаємо, що давати дітям відчуття сталості важливо, хоч усі ми розуміємо, що таким, як раніше, життя вже не буде...

У порівнянні з «карантинною» дистанційкою роботи додалося: я зголосилася працювати у волонтерському освітньому проєкті Юлії Смаль «Діти України: продовжуємо навчатися», тож після уроків в основній школі проводжу кілька годин занять щодня в «додатковій».

Вікторія

Дистанційне навчання під час війни проводимо за напрацьованою під час карантину схемою: використовуємо Google G Suite, платформу «Нові знання» та месенджери для постійного контакту з учнями та батьками. Кількість уроків трішки зменшилася, тривалість онлайн-занять — 30 хвилин. Домашні завдання стараємося дозувати залежно від обставин, специфіки предмета, певної теми. Багато учнів виїхали в різні міста на заході України та в Європу, але продовжують з нами онлайн-навчання. У деяких класах додалися нові діти з родин, що змушені були виїхати з територій, де ведуться бойові дії.

  • Як застосовуєте Classtime зараз?

Вікторія

  1. Роблю сесії як мініконспекти, робочі листки, карти знань, працюю з ними покроково під час онлайн-уроку. Вважаю, що саме такий спосіб є достатньо ефективним, сприяє залученню абсолютно всіх дітей до активної участі в уроці. Якщо через сигнал тривоги ми не можемо завершити заняття, у дитини є завжди сесія — алгоритм дій, що допомагає опанувати навчальний матеріал або закріпити знання.

  2. Розміщую в сесіях навчальний відеоконтент (наприклад, ВШО) та за допомогою запитань (завдань) зосереджую увагу учнів на найважливіших моментах. Пані Світлана додає, що сесії з самостійним опрацюванням матеріалів та фіксації завдяки «питанням-підводкам» актуальні й під час тривог, і якщо хтось не зміг під’єднатися на синхронне виконання з інших причин (наприклад, брак інтернету).

  3. Створюю сесії-квести (яскрава візуалізація, додаткова легенда, бонусне завдання мотивують учнів).

  4. Для рефлексії — візуалізовані чеклісти, есе на 1 хвилину, мініогляд.

Світлана

  1. Дуже хороший спосіб зняти психологічне напруження в дітей.

  2. Вбудовую сесії в інтерактивні плакати та підручники (сервіс Genially).

  3. Перетворила певні традиційні вправи (кінострічка, ментальна карта, комікс, «хмара слів», «сканер літературного героя») на кластаймівську сесію.

  4. Робота з колегами, в яких виникають питання щодо роботи з платформою. Навчання під час війни — групова справа, а не індивідуальна.

Що є найважливішим для вас у роботі та спілкуванні з учнями у воєнний час?

quotes

Аби було просто, цікаво, актуально!

Ірина Мельнічук
quotes

Пояснюю історію у всіх класах з акцентом на нинішні події, незалежно від того, яку тему вчимо. Так ми не відгороджуємося від дійсності.

Володимир Половський
quotes

Для мене найголовнішим зараз є прогрес кожного учня і можливість бачити і — головне — виправляти свої помилки в навчальних сесіях. Завжди нагадую на заняттях про можливості студентського порталу для рефлексії власних досягнень, повторення перед контрольними.

Світлани Корженівська
quotes

Найважливішим вважаю психологічну підтримку учнів, постійне спілкування з ними. Діти мають бути впевненими, що в них є до кого звернутися по допомогу. Дуже зважено зараз потрібно підходити до відбору контенту, надавати перевагу тому, який позитивно впливає на емоційну сферу життя дітей.

Вікторія Хріпко

Платформа Classtime цінує кожного вчителя та вчительку, які продовжують надавати своїм учням та ученицям якісну освіту в умовах війни, і хоче підтримати вас разом з колегами! Вони запускають програму для українських педагогів на час війни та місяць після, щоб ви могли використати всі можливості з проведення формувальних, тренувальних та підсумкових робіт, а також рефлексії та співпраці з колегами та учнями.



Отримати безкоштовну Ліцензію Classtime

comments powered by HyperComments