#Онлайн #Освіта #Огляди

Як створити якісний онлайн-курс

«Навчаємося навчатися» або Learning How to Learn — це онлайн-курс на Coursera, який став найпопулярнішим у світі. Наразі його закінчили понад мільйон людей. Однак що саме зробило курс бестселлером? І навіщо взагалі створювати онлайн-курси? Відповідаємо на ці та інші запитання.


Навіщо створювати онлайн-курс?


Адже є школи, університети, тренінги та репетитори. Чи дійсно формат онлайн-курсів ефективний?

У квітні 2018 року освітяни знайшли відповідь на це запитання. Університет Аризони разом із консалтинговою компанією The Boston Consulting Group опублікували дослідження, присвячене цифровим технологіям у вищій освіті.

Дослідження проводилося на базі шести американських університетів: порівнювалися успіхи студентів, які навчалися на традиційних заняттях, і студентів, які частково навчалися онлайн. Виявилося, що ймовірність завершити курс зростала, якщо його проходили онлайн або в змішаному форматі (blended learning — поєднання навчання в аудиторії та онлайн).


Research

Студенти, які навчаються у змішаному форматі (стовпчики посередині) в середньому рідше кидають курс ніж ті, що навчаються лише онлайн (стовпчики зліва) або лише в аудиторії (стовпчики справа). Джерело — Making Digital Learning Work.


До того ж, це фінансово вигідно і студенту, і університету, і державі. Онлайн-курси дешевші за традиційні: університет витрачає менше коштів на кожного окремого студента, коли курс викладається онлайн. Крім цього, студент може раніше закінчити курс, а отже — швидше знайти роботу й почати забезпечувати себе.

Отже, онлайн-курс — це не лише ефективний, але й фінансово вигідний навчальний інструмент. Однак, він спрацьовує, якщо ним правильно користуватися. «Рецептом» створення якісного онлайн-курсу поділилася Барбара Оуклі — авторка найпопулярнішого у світі масового відкритого онлайн-курсу (МВОКу) Learning How to Learn.


Як створити якісний онлайн-курс?


На основі опитування студентів курсу Learning How to Learn, Барбара Оуклі написала статтю про фактори, які визначають успіх онлайн-курсу. Вони поділені на три категорії: експерт, контент (зміст) і формат.

Експерт. Експерт — це той, хто стоїть перед камерою та викладає матеріал. Від його чи її особистості часто залежить, чи відео взагалі будуть переглядати.

Барбара Оуклі рекомендує не виглядати зверхньо перед камерою. Не демонструйте як багато ви знаєте: краще розповісти менше, але зрозуміліше.

Тому використовуйте просту мову. Напишіть текст відео, прочитайте його вголос та перепишіть місця, які складно прочитати з першого разу. Сама Барбара не раз переписувала тексти відео. Вона та професор Терренс Седжновскі, який теж викладає в курсі, перетворили академічний стиль наукових статей на просту й зрозумілу розмовну мову.

Потім варто прочитати текст друзям, які не знайомі з темою. Чи легко вони сприймають текст на слух? Чи зрозуміла їм основна думка? Скоригуйте текст на основі вражень ваших друзів — так він стане доступнішим для широкої аудиторії.

Використовуйте метафори, аналогії та приклади. У своєму курсі Барбара Оуклі спиралася на наукові дані, але наукові статті пишуть для науковців. Це люди, які вже добре знайомі з темою статті. А от як пояснити нейробіологічні основи навчання широкому загалу? Саме за допомогою аналогій та метафор.

Щоб зробити аналогії зрозумілішими, використовуйте зображення, схеми та анімації. Пригадуєте одну зі стратегій ефективного навчання — поєднання різних форматів матеріалу? Так, у курсі Learning How To Learn, Барбара Оуклі пояснює роботу мозку за допомогою схематичних картинок та аналогій (наприклад, з пінболом). Ми в EdEra використовуємо такий ж підхід.



Приклади та аналогії в курсі «Автостопом по біології». Експерт порівнює хлоропласти та мітохондрії з енергетичними станціями клітини.


Рухайтеся, жестикулюйте та жартуйте. Будь-який рух на відео привертає увагу слухача, а жарти ще й піднімають настрій. Це важливо, адже онлайн-курс переглядають з комп’ютера чи інших девайсів — можна легко відволіктися на месенджери, соціальні мережі та відео з котиками. Тому не лінуйтеся рухатися й жартувати — так ви допоможете слухачеві сконцентруватися на відео.

До речі, гумор можна додати не лише у відео. Тексти-привітання, тести та розв’язки, відповіді на форумі курсу — гумор доречний скрізь.



Гумор в онлайн-курсі «Автостопом по біології».


Контент (зміст). Згідно з опитуванням, слухачам курсу Learning How To Learn особливо сподобався науковий контент.

Барбара Оуклі розповідає про цілком побутову та звичну річ — навчання. Але свої практичні та зрозумілі пояснення вона обгрунтовує науковими статтями. Отже, зміст онлайн-курсу має спиратися на надійні джерела. Наприклад, наукові статті в індексованих журналах (як-от Science чи Nature).

Водночас, обрані ресурси мають бути релевантними. Не потрібно наводити інформацію з усіх можливих досліджень — виділіть найважливіше та поясніть слухачам як застосувати це на практиці.

Наприклад, Барбара Оуклі розповідає про два режими роботи мозку, а потім пояснює як їх чергувати. Режими роботи мозку — це теорія, а способи їх чергування — практичні поради. Так наукові дані отримують побутовий практичний сенс.



В онлайн-курсі для вчителів початкових класів надані практичні поради, що ґрунтуються на дослідженнях американських експертів.


Формат. Загальна довжина всіх відео курсу Learning How To Learn склала 3 години. Сам курс тривав 4 тижні. Три години — це ж усього дві лекції в університеті! Хіба за цей час можна повноцінно опрацювати інформацію?

Так, адже формат онлайн-курсу виключає все зайве та не перевантажує слухачів. Три години матеріалу за чотири тижні – це невелике навантаження на слухачів. Відео, на відміну від університетських лекцій, у середньому має тривати не довше 6 хвилин. Інакше глядач буде відволікатися або взагалі не перегляне відео до кінця.

До того ж, в онлайн-курсі подається «концентрат» інформації, без зайвих деталей і води. А грамотний розподіл матеріалів онлайн-курсу заохочує навчатися. Короткі відео та рівномірно розподілені дедлайни тримають мотивацію на високому рівні: люди відчувають, що вони впораються з матеріалом.

Слухачам курсу також подобаються тести. Тести, які допомагають опанувати матеріал, а не перепитують текст відео. У Learning How to Learn тести передбачені наприкінці кожного відео та кожного тижня. Вони містять візуальні матеріали (схеми та картинки), а також жарти.



У курсі «ДНК лідерів» слухачі не виконують стандартні тести — натомість їм пропонуються цікаві й креативні завдання. Крім цього, за виконання всіх завдань можна отримати приз — а це додаткова мотивація.


Відсутність необхідних навичок та слабке фінансування не завадили Барбарі Оуклі та Терренсу Седжновскі створити найпопулярніший у світі онлайн-курс. Отже, це під силу кожному, але потрібні ентузіазм та бажання навчатися новому.

Ми в EdEra також починали з нуля. І вже 4 роки докладаємо всіх зусиль, щоб створювати якісні, цікаві та корисні освітні онлайн-матеріали. Ми знаємо, що онлайн-курси — це ефективний навчальний інструмент і завжди відкриті до партнерства. Можливо, ви станете експертом у нашому наступному онлайн-курсі?


Рекомендовані ресурси


  1. Досвід створення онлайн-курсів в Україні — гід від Анастасії Нуржинської.

  2. Стаття Creating a Sticky MOOC від Барбари Оуклі.

  3. Стаття про створення успішного онлайн-курсу на блозі Coursera.

  4. Останній тиждень курсу Mindshift. Барбара Оуклі розповідає про причини успіху Learning How to Learn та показує як створювався курс.

Авторка матеріалу: Анна Ляшенко, методистка EdEra

comments powered by HyperComments