#Тренди

Як TED Talks навчають англійської

TED Talks – всесвітньо відома конференція, де поширюють ідеї, які варто почути. Один виступ триває до 20 хвилин та містить актуальну й оригінальну думку. Однак успішна промова – це не просто гідна ідея, але й переконлива та насичена мова. Зазвичай, англійська. Саме тому з 2015 року National Geographic Learning створює підручники з англійської мови з елементами TED Talks. Один із підручників – Keynote – бере TED Talks за основу заняття.


Розглянемо одне із занять Keynote Intermediate (британська англійська). Студенти повинні опанувати тему «Робота», опрацювати теперішній час (Present Simple), кілька видів запитань і навчитися писати ділові листи.


Розігрів


Unit (розділ) починається з інформації про спікера. Тут – це пожежник Марк Безос. Запитання до його короткої біографії перевіряють, наскільки учні зрозуміли текст і освіжають у пам’яті слова, які вони вже знають.

Screen-Shot-2017-08-17-at-2.40.32-PM

© 2017 National Geographic Learning, a Cengage Learning Company.

Початок – коротка біографія спікера та запитання до неї

Потім настає час нової лексики. Спершу підручник знайомить із словами, які прозвучать у промові. Учні опрацьовують їх у контексті, а потім переглядають TED Talk.


TED Talk


У цьому занятті TED Talk триває близько 5 хвилин.

Промова Марка Безоса

Після запитань на загальне розуміння TED Talk, учні переходять до більш ретельного опрацювання. Їм пропонують три вправи, кожна з яких присвячена певній частині відео. Зокрема, учні мають відповісти на запитання й доповнити речення.

Після роботи над відео, нові слова закріплюються вправами на лексику в контексті (наприклад, потрібно вибрати правильне значення слів), а також завданнями на критичне мислення та навички проведення презентацій. Ці два типи вправ – особливість підручника Keynote.

Вправи на критичне мислення передбачають аналіз промови. Як спікер подає свою думку? Які аргументи наводить? Як коментують цей TED Talk в Інтернеті? Учні використовують англійську мову на практиці: аналізують інформацію, висловлюють власну думку та коментують ідеї товаришів.

Screen-Shot-2017-08-17-at-2.43.28-PM

© 2017 National Geographic Learning, a Cengage Learning Company.

Коментар до промови, що виглядає як справжній коментар в Інтернеті

Презентаційні навички – важлива частина навчання та роботи. Завдяки Keynote учні тренуються і готувати презентацію, і подавати інформацію англійською. У кожному розділі розміщені поради з підготовки та проведення презентації. Вони супроводжуються прикладами з переглянутої промови, адже спікери TED Talks уміють захопити аудиторію.


Граматика


Дискусії та відео – це добре, але не забуваємо й про граматику. Спершу учні працюють з інфографікою, яка супроводжується вправами. Граматичні правила подаються після – до цього часу учень уже знає, навіщо й де вони знадобляться та краще їх сприймає.

Screen-Shot-2017-08-16-at-6.40.06-PM

© 2017 National Geographic Learning, a Cengage Learning Company.

Інфографіка перед темою Present Simple


Мовні навички


Вправи зі Speaking зазвичай мають позначку 21st Century Outcomes. Це позначає навички, необхідні людині в двадцять першому столітті.

Ці сучасні навички тісно пов’язані з темою заняття – у нашому випадку, робота. Так, в одному із завдань учні мають правильно оцінити інформацію, в іншому – прочитати статтю про навички та проаналізувати власний набір умінь. Третє завдання тренує вміння писати офіційні листи й водночас навчає правильно ставити запитання про цікаву вакансію. Так використання англійської тісно пов’язане з реальним життям. Учні розуміють: вони не вивчають сухі списки слів чи незрозумілу граматику. Все одразу супроводжується актуальними прикладами та відповідними вправами.

Screen-Shot-2017-08-16-at-6.43.41-PM

© 2017 National Geographic Learning, a Cengage Learning Company.

Пишемо лист: вчимося вести ділову переписку англійською та комунікувати з роботодавцем

До заняття в Student’s Book додається набір вправ у Workbook. Загалом, Keynote пропонується в двох варіантах: американська та британська англійська. Підручники розбиті на рівні згідно з класифікацією CEFR – кожен містить релевантні теми, лексику та граматику. Так, на рівні Intermediate мова йде про робочі будні, а на рівні Upper-Intermediate учні вчаться розмовляти про кар’єру та особистий розвиток.

Keynote – не єдина розробка National Geographic Learning, де залучені TED Talks. Зараз існує чотири серії підручників, що використовують TED як допоміжний матеріал або передбачають тренування певних навичок за допомогою TED Talks. Незабаром має з’явитися ще один. Про всі підручники можна почитати тут.

TED Talks – це ідеї, які змінюють світ, та спікери, що захоплюють не тільки зал, а й мільйони глядачів на YouTube. Ось вам і причина використати їх як навчальний інструмент та довести учням, що англійська – це цікаво та практично.

Авторка матеріалу: Анна Ляшенко, методистка EdEra

comments powered by HyperComments