#Тренди

Гейміфікація для ефективного вивчення мов

Вивчення іноземної мови не мусить обмежуватися монотонним повторенням слів та граматичними вправами. Цей процес можна ефективно гейміфікувати — доведено двома популярними платформами, Memrise та Duolingo. Розглянемо гейміфіковані риси кожного сайту — від унікальних персонажів до власної валюти, — щоб вкотре пересвідчитися: навчатися можна не лише продуктивно, а й весело.


Memrise — сад пам’яті та мандрівки космосом


Розробники Memrise стверджують, що платформа стоїть на трьох китах: науці, задоволенні та спільноті.


  • Наука

Наука лежить в основі власне запам’ятовування, адже Memrise — це не просто флеш-картки. Платформа використовує елементи інтервального повторення: техніки запам'ятовування, за якої час між повторенням збільшується. Наприклад, спочатку ви повторюєте слово через хвилину, потім через 10 хвилин, далі — через день, три дні. Так слово переходить із короткочасної пам’яті в довгочасну.


Graph

Інтервальне повторення досліджував німецький психолог Герман Ебінгауз.


Крива забування Ебінгауза показує, як довго людина заучує нову інформацію, а також яку її частину та як швидко забуває. Сенс інтервального повторення в тому, що ми повторюємо матеріал тоді, коли, згідно з кривою, він починає забуватися.

Окрім інтервального повторення, кожну нову картку пропонують прив’язати до асоціацій, які створюють самі користувачі — вони називаються меми. Власне, звідси й назва платформи, Memrise. Мемом може бути будь-що — картинка, відео, слово, речення. Головне, розробити асоціацію, яка допоможе запам’ятати слово.

Останній елемент науки — тестування. Доведено, що тестування покращує запам’ятовування й сприяє ефективному навчанню — читайте про це в нашому матеріалі. Коли користувач розпочинає нову сесію, платформа пропонує завдання різних типів: тести, встановлення порядку слів, а також найскладніше — самостійне написання слова.


  • Задоволення

Дизайн — основна гейміфікована складова Memrise. Платформа розроблена у вигляді своєрідного саду, де кожне нове слово — це насіння, а нагадування повторити слово — нагадування полити насіння. Так користувач вирощує власний сад пам’яті. Ті слова, які вже відклалися у довготривалій пам’яті (згадуємо принцип інтервального повторення), не потребують частого поливу. Нові слова нагадують про себе через певні проміжки часу.

За нові слова користувачі отримують бали. Більше слів вивчено та повторено — більше балів. Правильно повторили 15 слів підряд — отримали додаткові бали. Більше балів — вищий рівень.

Для рівнів розробники вигадали особливого персонажа — Ziggy, що еволюціонує разом із користувачем. Він з’явився у 2017 році й доповнив традиційний «сад слів» та меми.


Graph

Чим більше балів ви набираєте — тим крутіший ваш Ziggy.

Джерело: Memrise


Ще один спосіб заохотити користувача особисто — визначити щоденну ціль, яка залежить від кількості часу, який ви готові приділити вивченню слів. Крім цього, ви завжди бачите, скільки днів поспіль працюєте.


  • Спільнота

Ще один елемент гейміфікації — спільнота. На Memrise існує рейтинг: усіх користувачів загалом, ваш особистий рейтинг та рейтинг друзів, рейтинг кожного курсу.

Наприклад, обираємо курс Англійська 1. Ви бачите опис курсу, скільки в ньому рівнів і слів. Праворуч розміщені рейтинги користувачів цього курсу за тиждень, місяць та весь час. Так ви бачите, що навчаєтеся не наодинці — і це підвищує мотивацію.

На платформі також можна створювати групи, щоб навчатися разом. Це особливо зручно для вчителів, адже в групу можна додати курси, учнів та відслідковувати їх прогрес. Кожен користувач платформи може створити власний курс, і необов’язково з іноземної мови. За допомогою Memrise можна вивчати не лише слова та граматичні конструкції, але й математичні формули, наукові терміни та багато іншого.

Memrise розбудовує платформу у найкращих традиціях гейміфікації. Тут є бали, рівні та спільнота, а також ефективний спосіб запам’ятовувати слова за допомогою інтервального повторення. До того ж, Memrise має власний додаток для смартфонів, який ще більш гейміфікований. Весь процес навчання в додатку виглядає як мандрівка космосом, а у платній версії наявний бот, з яким можна «чатитися» мовою, яку вивчаєте.


Award

Після чергового оновлення додаток Memrise навіть отримав звання найкращого додатку на Android у 2017 році.

Джерело: Memrise


Duolingo — лінготи за регулярні заняття


Платформа Duolingo побудована за іншим принципом. Тут пропонується не повторювати слова, а виконувати завдання на переклад. Практично всі речення озвучені носіями мови, а значення кожного слова можна підглянути. За необхідності, до навчальних сесій додаються граматичні пояснення.

За проходження серії вправ ви отримуєте бали. Чим більше балів — тим вищий рівень. Крім цього, платформа пропонує власну валюту — лінготи (lingots). Лінготи можна отримати за перехід на новий рівень, завершення тематичного уроку (наприклад, на тему «родина»), повторення слів 10 днів поспіль. Цікаво, що за регулярність винагорода збільшується: 10 днів — один лінгот, 20 днів — два лінготи, 30 днів — три лінготи. Платформа завжди показує, скільки днів поспіль ви займаєтеся, та щодня нагадує про себе, якщо ви раптом забули виконати кілька вправ.

Лінготи можна витратити в магазині й придбати бонусні уроки, заморожування занять на один день та багато іншого. Чим регулярніше ви вивчаєте мову, тим більше у вас валюти, а отже й можливостей ефективно навчатися (наприклад, за допомогою тих ж бонусних уроків).


Duolingo

Так виглядає крамничка Duolingo.

Джерело: Duolingo


Уроки організовані у своєрідне дерево. Якщо зможете пройти заняття ідеально з першого разу — чудово, якщо ні — завжди можна повторити, адже для цього передбачена окрема кнопка. Так користувач поступово просувається своєрідним деревом і може одразу відстежити, скільки вже пройдено та скільки залишилося попереду.

Також у Duolingo доволі потужна спільнота. Як і в Memrise, тут є рейтинги, де можна порівняти власні успіхи з успіхами друзів. Родзинка Duolingo — дискусії під кожним завданням. Якщо застрягли на якомусь реченні, можна відкрити дискусію й написати запитання або ж почитати, що пишуть інші користувачі. А якщо помітили в реченні очевидну помилку, про це можна повідомити в службу підтримки. У відповідь на виправлення зазвичай приходить лист подяки від команди Duolingo.

У Duolingo є й безкоштовні інструменти для вчителів — Duolingo Classroom. Учитель створює класну кімнату онлайн та запрошує учнів. Після цього діти можуть виконувати різноманітні завдання, а вчитель — відслідковувати статистику їх успішності. Оскільки платформа гейміфікована, а рейтинги підтримують дух змагання, Duolingo може стати розв’язанням проблеми вивчення мови на канікулах.

Обидві платформи — успішні й всесвітньо відомі приклади застосування гейміфікації в навчанні. Ними користуються тисячі людей, і, згідно зі статистикою, доволі успішно (ознайомитися з ефективністю Duolingo можна в окремому дослідженні). Звісно, Memrise та Duolingo не зможуть замінити повноцінні заняття іноземною мовою, але вони точно здатні підтримати мотивацію та забезпечити ефективну практику.

Авторка матеріалу: Анна Ляшенко, методистка EdEra

comments powered by HyperComments