#Тренди

Онлайн-інструменти для ефективного вивчення мов

Цієї осені EdEra випускає онлайн-курс з англійської мови «English Verb Tenses with EdEra». Його особливість в індуктивній методиці подачі матеріалу – від прикладів до теорії, від цікавих ситуацій у популярних фільмах і серіалах до пояснення застосування правил англійської мови.

Ну а поки ми чекаємо на курс, пропонуємо набір сучасних онлайн-інструментів для потенційних поліглотів. Розширюйте словниковий запас, відточуйте граматику, читайте, розмовляйте й пишіть like a pro.


Вивчаємо нову лексику – Memrise


Доступні мови: британська та американська англійська, німецька, французька, корейська, іспанська, арабська, італійська, японська, польська та інші.

Платформа Memrise використовує принципи розподіленого або інтервального повторення. Це означає, що нове слово не потрібно повторювати через рівні проміжки часу (як-от щодня). Існує ідеальний момент для повторення, коли ви ось-ось забудете це слово – і Memrise не тільки його вираховує, але й нагадує про необхідність повторити. З кожним своєчасним нагадуванням (і, відповідно, повторенням), час, через який ви забудете слово, збільшується, а отже, інтервал між повтореннями буде довшим.

Також Memrise використовує асоціації, тестування та елементи ігор (наприклад, систему очок та рівнів), щоб користувачі могли запам’ятати будь-що. На сайті можна створювати власні курси чи використовувати вже готові. До речі, серії курсів від команди Memrise – найякісніші, адже їх розробляли професійні перекладачі й освітяни: зокрема, ресурс співпрацює з Девідом Шанксом, головою відділу психології та мов Університетського коледжу Лондона. У таких курсах можна знайти короткі відео з носіями мови, а з кожним рівнем лексика трохи ускладнюється.

Screen-Shot-2017-09-11-at-4.49.38-PM

Перший курс із серії, присвяченій вивченню англійської мови – Англійська 1. Всього в серії 7 курсів і кожен наступний складніший за попередній.

Також у Memrise можна створювати групи й долучати туди серії курсів, які потрібно пройти учасника. Така функція може знадобитися вчителям іноземних мов, адже платформа яскрава, ігрова, а отже, має сподобатися дітям.

Ну й наостанок, Memrise – це не лише про вивчення мов. Платформа пропонує курси з математики, історії, природничих наук та навіть можливість вивчити заклинання зі світу Гаррі Поттера.


Закріплюємо лексику та граматику – Duolingo


Доступні мови: іспанська, французька, німецька, італійська, португальська, українська, російська, шведська, турецька, грецька та інші.

Вивчити слова замало – їх потрібно закріпити. А один із кращих способів закарбувати в пам’яті нову лексику – зустріти її в контексті та використати самотужки.

Тут допоможе безкоштовна платформа Duolingo, де також використовується інтервальне повторення, мікронавчання та гейміфікація. Ви опрацьовуєте невеликі обсяги інформації (наприклад, лише тему числа), за кожен промах втрачаєте одне життя (всього їх 4 – здогадайтеся, що буде далі). Ну а за кожне виконане заняття на вас очікує винагорода – спеціальні бали. У кожній темі зібрані різноманітні завдання, що тренують розмовні навички, а також вміння сприймати сказане на слух та перекладати.

Серед мов, доступних для вивчення – як традиційна французька чи німецька, так і більш екзотична в’єтнамська й навіть висока валірійська з «Гри престолів» (якщо хочете показати, хто тут матір драконів).

Duolingo також пропонує спеціальний функціонал для вчителів – Duolingo Classroom, де, зокрема, є можливість отримати персоналізований звіт про успіхи кожного учня.

Історія викладачки іспанської, яка використовує Duolingo під час занять у школі.

Дослідження Міського університету Нью-Йорка довело: Duolingo дійсно працює та працює ефективно. Зокрема, зазначається, що людині, яка почала опановувати іспанську, знадобиться близько 34 годин на Duolingo, щоб опрацювати матеріал, який вивчають увесь перший семестр в університеті.


Читаємо іноземною мовою – Readlang


Доступні мови: німецька, естонська, англійська, іспанська, французька, італійська, угорська та інші. Всього близько 40 мов.

Читання – невід’ємний елемент вивчення та застосування мови. Загалом, існують два підходи до читання іноземною мовою: екстенсивний та інтенсивний. За екстенсивного читання ви просто читаєте заради задоволення. За інтенсивного – дійсно працюєте над текстом, шукаєте нові слова, вирази та граматичні структури. Обидва підходи важливі й результативні – тому ними не варто нехтувати.

Якщо з екстенсивним підходом ми можемо впоратися самотужки, то полегшити й автоматизувати інтенсивний допоможе Readlang, де можна читати тексти на більш ніж 40 мовах.

На платформу можна завантажити власний текст або почитати ті, що вже розміщені за рівнями знання мови (від А1 до С2) та кількістю слів. Ви також можете клікнути на будь-яке незнайоме слово, щоб не тільки дізнатися переклад, але й автоматично створити флеш-картку.

Screen-Shot-2017-09-11-at-5.35.56-PM

Слова у флеш-картках відображатимуться у контексті, де ви їх вперше зустріли. Вивчення слів у контексті – обов’язкова умова засвоєння нової лексики.

Також на платформу можна завантажувати відео й субтитри до них. Так тренується і сприйняття мови на слух, і читання, і вивчення нових слів. Ще одна цікава функція Readlang – список ресурсів, де можна знайти тексти мовою, яку вивчаєте. Дуже корисно, якщо хочете читати, але не знаєте, з чого б почати.

Пишемо самостійно та перевіряємо інших – Lang-8


Доступні мови: англійська, іспанська, французька, німецька, португальська, польська та інші. Всього близько 90 мов.

Можна писати тексти іноземною мовою в зошиті й показувати лише викладачу. А раптом у вас немає ні викладача, ні часу на відвідування курсів? Рішення просте але геніальне: ваші тексти можуть перевіряти носії мови.

На платформі Lang-8 люди зі 190 країн допомагають один одному опановувати близько 90 мов. Тут можна не тільки отримати виправлення до власного тексту та коментарі до кожного речення, але й допомогти тим, хто опановує вашу рідну мову. Ділове листування, есе, просто думки іноземною мовою – на Lang-8 можна швидко отримати якісний зворотній зв’язок, поділитися власними знаннями та навіть знайти друзів з різних країн.

Screen-Shot-2017-09-11-at-5.58.01-PM

Користувачі платформи перевіряють тексти один одного безкоштовно.


Вільно розмовляємо новою мовою – italki


Доступні мови: британська та американська англійська, іспанська, французька, німецька, китайська, японська та інші. Всього більше 50 мов.

Принцип italki схожий на попередній Lang-8: люди знову об’єднуються, але цього разу не заради вдосконалення письмових навичок, а для спілкування іноземною мовою.

іtalki – це платформа, де можна знайти професійного викладача, репетитора (носій мови, який готовий навчати) або просто мовного партнера. Заняття з професійними викладачами та репетиторами платні, кожен з них має власний ціновий діапазон. Спілкування з мовним партнером безкоштовне.

italki нагадує соціальну мережу для тих, хто вивчає мови. Ви створюєте профіль, зазначаєте, які мови знаєте, а які опановуєте, вказуєте рівень володіння мовою. Обов’язково знайдеться людина, мову якої ви вивчаєте і яка вивчає вашу. Тоді можна домовитися про розмову в Skype та обговорити деталі подальшого мовного обміну.

Крім цього, на сайті можна знайти матеріали, присвячені вивченню мов, надихаючі інтерв’ю, поставити запитання та створити обговорення.

Screen-Shot-2017-09-11-at-6.11.08-PM

Мовний обмін – це не просто спосіб потренувати навички спілкування. Це ще й знайомство з іншою культурою.

У всіх зазначених ресурсів, окрім Duolingo, є платні версії або послуги. Однак повноцінно користуватися платформами можна й без них. Наостанок скажемо: опанувати ще одну іноземну мову сьогодні може кожен. Навчальні ресурси та носіїв мови тепер можна знайти в Мережі, а різноманітні платформи самі нагадають, коли настане час повторити вивчене. Залишилося лише повірити в себе та розпочати регулярні заняття.


Авторка матеріалу: Анна Ляшенко, методистка EdEra

comments powered by HyperComments