#Тренди #Огляди #Освіта

Освітні технології 2018

У серпні освітня асоціація Educause опублікувала звіт NMC Horizon Report 2018, присвячений освітнім технологіям. Він охоплює основні тенденції, виклики та розробки технологій для вищої освіти. Ми в EdEra завжди слідкуємо за освітніми інноваціями, а тому — підготували для вас короткий огляд звіту.


NMC Horizon Report складає група освітніх експертів з різних країн. Технології оцінюються за різними критеріями, проте ключовий — потенціал для викладання, навчання та досліджень у вищій освіті.


Tasks

Прогнози впровадження розробок освітніх технологій за останні сім років у NMC Horizon Report. Квадратики позначають роки, коли технологія згадувалася у звіті.


Спочатку експерти розглядають довгий список технологій. Вони розподілені по категоріях, що вказані на зображенні нижче. Потім експерти вивчають різноманітні матеріали, присвячені цим технологіям, та зрештою залишають 12 розробок.

Категорію, до якої потрапляє та чи інша розробка, визначають через її головне призначення — навіть якщо не в освітній сфері. Наприклад, Social Media (соціальні медіа) зазвичай використовують не для освіти, а для спілкування.

Зрештою, кожну з 12 технологій детально аналізують і пишуть короткі звіти. Кожен звіт обговорюють і відкидають «зайві». Це можуть бути розробки, які вже впровадили в освітній процес або ті, що з’являться більше ніж через 5 років. Крім цього, відмовляються від технологій, потенціал яких не здається всій панелі експертів достатньо переконливим.

На фінальному голосуванні обирають 6 технологій, які входять у річний звіт. Їх поділяють на три категорії: короткострокові, середньострокові та довгострокові. Строк — це прогноз. Він стосується часу, протягом якого технологію запровадять у вищій освіті. Короткострокові технології стануть частиною вищої освіти впродовж року. Середньострокові — через 2-3 роки, а довгострокові — через 3-5 років.


Впродовж року: аналітичні технології та мейкерство


Аналітичні технології (Analytics Technologies)

Якщо раніше навчальні дані стосувалися оцінок наприкінці семестру, то сьогодні університети збирають таку інформацію в режимі реального часу. Це стосується як поточних оцінок студентів, так і різноманітних активностей, інтересів і навіть переміщень кампусом.

Але як перетворити отримані дані на корисну інформацію? Потрібні технології, які збирають великі об’єми даних та аналізують їх. Отримані результати дозволяють підвищити якість навчання та знизити кількість студентів, які кидають університет.

Наприклад, у коледжі Леман, Нью-Йорк, розробили онлайн-платформу Lehman 360. Там можна отримати різноманітну інформацію: середній бал, розклад курсів і навіть фінансові можливості — студенти з високою академічною успішністю отримують повідомлення про доступні стипендії. Так звичайні дані про оцінки перетворилися на корисну інформацію.


Простори для мейкерства (Makerspaces)

Як зробити так, щоб студенти застосовували знання на практиці? Як навчити їх вирішувати актуальні задачі? Відповідь — простори для мейкерства (з англ. make — робити, створювати).

Такі простори — це своєрідні лабораторії, оснащені різноманітними приладами: 3D-принтерами, швейними машинками, лазерними різаками. Тут студенти можуть творити та втілювати власні ідеї. До того ж, робота над проектом — це можливість попрацювати в команді.


Photo


Простори для мейкерства вже стали невід’ємною частиною багатьох американських університетів та бібліотек. Джерело.


Так, бібліотеку the Hunt Library в штаті Північна Кароліна називають «бібліотекою майбутнього». Тут є і простір для мейкерства, де молодь вчиться працювати з 3D-принтером та відповідним програмним забезпеченням.

В Україні мейкерство також набуває популярності. Зокрема, виникають простори для мейкерства (наприклад, мейкерспейс Американського дому), а в Києві проходять ярмарки мейкерства.


Через 2-3 роки: адаптивне навчання та штучний інтелект


Адаптивне навчання (Adaptive Learning Technologies)

Адаптивні навчальні технології пристосовують рівень і тип навчального матеріалу (контенту) до індивідуальних потреб студента. Вони тісно пов’язані з аналітичними технологіями, адже коригують навчальний процес на основі даних. Так з’являються нові дані, які знову потрібно аналізувати. Ідея проста: чим більше даних — тим краще технологія пристосовується до кожного студента.



Все більше університетів США впроваджують адаптивні технології. Так, Національний університет у Каліфорнії інвестував $20 мільйонів для створення персоналізованої навчальної платформи.


Традиційний навчальний процес — це сталий навчальний план і визначені дати, коли оголошуються результати екзамену. Але якщо студент отримує зворотній зв’язок лише у кінці семестру, то банально не встигає відкоригувати навчальну траєкторію та підвищити свою успішність. Таку інформацію потрібно надавати якомога швидше — цим і займаються адаптивні технології.


Штучний інтелект (Аrtificial Іntelligence, AI)

Чи можемо ми взаємодіяти з комп’ютером так, як з людьми навколо? Схоже, зовсім скоро це стане реальністю, адже технології штучного інтелекту починають впроваджувати і в освіті. Зокрема, звіт Technavio прогнозує ріст ринку штучного інтелекту в освіті на 43% до 2022 року. Щоправда, це стосується лише освіти в США.

AI дійсно набуває популярності в Америці. Так, університет штату Огайо запроваджує... віртуальних пацієнтів. Раніше студенти тренувалися ставити діагноз на пацієнтах, роль яких виконували актори. Тепер функцію актора перейняв аватар, розроблений на основі штучного інтелекту.

Цифрові пацієнти вміють виражати емоції та спілкуються майже як справжні люди. До того ж, на відміну від актора, віртуального пацієнта можна взяти додому та тренуватися скільки заманеться.



Цифровий пацієнт в університеті штату Огайо.


Тим часом, державний університет Джорджії запустив чатбота Pounce. Він допомагає новим студентам зорієнтуватися в університеті. Раніше цим займалася спеціальна група підтримки, але чатбот виявився швидшим, дешевшим і доступним будь-коли.


Довгострокові перспективи: змішана реальність і робототехніка


Змішана (доповнена) реальність (Mixed Reality)

Навчальні симуляції для майбутніх медиків або віртуальна прогулянка кампусом університету — це реальність. Доповнена реальність. Інтерактивна та практична, вона приваблює освітян та викладачів. NMC Horizon Report 2018 обіцяє, що віртуальна та доповнена реальності стануть частинами освітнього процесу, однак для цього потрібен час.



Відео про навчальні можливості, які надає доповнена реальність.


Робототехніка (Robotics)

Видання Wired писало, що роботи можуть перебрати на себе частину робочих місць — але водночас створюють нові. Так, нові перспективи вбачають у робототехніці. Студенти, які вміють обслуговувати та створювати роботів, не залишаться без роботи у високотехнологічному майбутньому.


Building


Університет Мічигану вже будує робототехнічну лабораторію, де студенти з різних спеціальностей будуть вчитися створювати роботів і працювати з ними. Джерело.


Сьогодні аналіз даних, а завтра — адаптивна навчальна траєкторія. Сьогодні віртуальний пацієнт, а незабаром — доповнена реальність. Сьогодні простори для мейкерства, а через 3-5 років — лабораторія з робототехніки. Так виглядає освіта майбутнього. А що б у ній хотіли бачити ви?

Авторка матеріалу: Анна Ляшенко, методистка EdEra

comments powered by HyperComments