#Огляди #Онлайн

Огляд онлайн-курсу Molecular Biology: DNA Replication and Repair

4 квітня 2016 року розпочався безкоштовний онлайн-курс з молекулярної біології Molecular Biology: DNA Replication and Repair. Експерти Массачусетського технологічного інституту підготували чимало цікавого — від «класики» молекулярної біології до найсучасніших досліджень і методів. Анна Ляшенко, голова R'n'D команди EdEra, стажер в Інституті органічної та біохімії в Празі, експерт курсу «Автостопом по біології», пройшла цей курс і ділиться враженнями.


Загальна інформація про курс


Для кого?

Для студентів-медиків, біологів і людей, яким цікавий світ живого.


Зміст курсу

Серед тем — механізми синтезу ДНК та як можна виправити помилки під час синтезу. Крім цього, розглядаються наукові підходи та методи, які використовуються в сучасних лабораторіях.


Тривалість

8 тижнів. 4-6 годин на тиждень.


Необхідна база

Шкільні знання з курсу біології, зокрема, молекулярної.


Мова курсу

Англійська.


3 причини пройти курс


1. Анімації


Складні молекулярно-біологічні процеси пояснюються за допомогою простих і наочних анімацій, що інтегровані безпосередньо в лекцію. Анімація структури ДНК, розроблена саме для курсу, навіть отримала дві винагороди. Тому подивитися на них безумовно варто, навіть якщо ви не розбираєтеся в молекулярній біології. Цілком можливо, що ситуація зміниться :)



Третій тиждень, п’ята лекція. Перед знайомством з ініціацією реплікації, слухачам пропонується повторити шкільний матеріал на тему «Клітинний цикл».


2. Як вони це роблять?


Якщо ви колись сиділи за підручником і запитували себе: «А як це взагалі стало відомо?», то під час курсу запитань не виникне. Кожна теоретична концепція підкріплена дослідницькими методами й практичними прикладами. Одразу розумієш, що наукові теорії — це результат наполегливої роботи та експериментів.


Electrophoresis


Пояснення електрофорезу під час другої лекції. Якщо перша лекція суто теоретична — у ній пояснюється структура ДНК і що таке реплікація, — то друга присвячена методам, якими досліджують теорію з першої лекції.


3. Ваша черга стати дослідником


Щотижня слухачам курсу пропонувалися тести. Однак у них не було жодного завдання, орієнтованого на заучування матеріалу — тільки на застосування знань. Що ж вимагалося?

Ви читаєте завдання, у якому вже є всі дані. Наприклад, потрібно дослідити певні ліки на мутагенність — здатність викликати стійкі зміни в ДНК. Ви наче опиняєтеся в лабораторії, у вас з’являються колеги, які роблять експерименти та висновки (не завжди правильні). Вони показують, а потім гублять дані й потребують допомоги.


Tests


Cуть завдання — вам необхідно швиденько провести експеримент та бігти додому, доки не почалася хуртовина. З лекції ви вже знаєте про існуючі методи. Залишилося визначити, який підійде найкраще.


У тестовій формі ви коригуєте постановку експериментів, висуваєте та відхиляєте гіпотези, аналізуєте результати та здійснюєте обробку даних. Готуйтеся застосовувати знання з різних розділів курсу, а також думати, аналізувати та робити висновки. Очевидних відповідей не буде. Жодної.

Важливо! Наразі курс заархівований, і завдання щотижневих тестів недоступні. Проте залишилися завдання між відео, які також сформульовані у вигляді цікавих задач.


Загальні враження


Я проходила цей курс влітку 2016 року, і він однозначно був вартий витраченого часу.

Іноді я просиджувала більше годин за тестами, ніж за переглядом лекцій. Ми не звикли до тестів, у яких треба думати, а завдання, побудовані за принципом «експерименти, висновки, помилки, знов експерименти», вимагають дійсно глибокого розуміння матеріалу. Просто знати всі задіяні білки — недостатньо. У цьому принципова відмінність між вимогами онлайн-курсу від MIT та іспитами в університеті.

А ще анімації — це дійсно порятунок. За описом якогось процесу можна просидіти кілька годин, а тут подивився — і вже зрозуміло, що за чим і куди йде, що там взагалі відбувається.

І наостанок — лектор пояснює, як застосовуються результати досліджень реплікації та репарації, і це надзвичайно мотивує. Цей курс не відірваний від реальності: навпаки, поки проходиш, починаєш розуміти, навіщо взагалі людству та молекулярна біологія.


Курси-продовження


  1. Molecular Biology – Part 2: Transcription and Transposition
  2. Відкриється 17 квітня.


  3. Molecular Biology – Part 3: RNA Processing and Translation
  4. Курс заархівовано, але навчальні матеріали досі доступні.

Авторка матеріалу: Анна Ляшенко, методистка EdEra

comments powered by HyperComments