У травні ми запустили антикорупційну гру-розслідування «Слідство веде НАБУ». У ній ми об’єднали теорію кримінального права й процесу, досвід детективів/-ок та інтерактивні навчальні формати — в гру. І користувачам сподобалося! У цьому матеріалі розповідаємо, як перетворювали навчання на онлайн-гру.

Розслідування корупційних злочинів — це складний і заплутаний процес, далекий від сюжетів телешоу. Як зробити складний та деколи сухий матеріал цікавим? Цей виклик постав перед нами, коли ми почали працювати над освітнім проєктом з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ).

Концепція

Зі свого 6-річного досвіду ми розуміли, що формат традиційного онлайн-курсу не підійде. Традиційний онлайн-курс (MOOC) ефективний тоді, коли потрібно систематизувати великий обсяг інформації та зосередитися на тому, щоб студент/-ка її засвоїв/-ла. Наприклад, щоб підготуватися до ЗНО з англійської або ознайомитися з методиками викладання навичок XXI століття. Але в онлайн-курсів є й обмеження — складно об’єднати всі матеріали в одну історію або додати нові інтерактивні формати.

В проєкті з НАБУ була інша мета: популяризувати боротьбу з корупцією та показати, як відбувається цей процес. Чудово, якщо паралельно користувач/-ка напам’ять вивчить антикорупційне законодавство, але це не первинна ціль. Натомість, ми хотіли зацікавити та заохотити користувачів/-ок дізнатися більше. Тож потрібні були нові підходи.

Потрібен був такий контент, від якого неможливо відірватися, поки не пройдеш усе. Тож ми вирішили застосувати підхід edutainment — поєднання освіти та розваг (з англ., education + entertainment — освіта + розваги). Разом із детективами/-ками НАБУ розробили кейс. В його основі — сюжет про корупційний злочин. Користувач/-ка не просто проходить модулі курсу, а розслідує справу разом із командою детективів/-ок.

Два місяці ми розробляли план дев’яти етапів розслідування, адже в кейсі критична кожна деталь. В основі сюжету — корупційний злочин, скоєний високопосадовцем.

Поєднати теорію та практику

Щоб реалістично показати боротьбу з корупцією, потрібні і теорія, і практика. Однак мова законодавчих актів суха та складна. Тож перед нами постала класична проблема навчання: як цікаво поєднати теорію та практику, та ще й онлайн?

Вихід — відео з поясненнями законодавства та відео реальних процесуальних дій. Однак на практиці виникають ситуації, коли потрібен досвід, а не лише знання теорії. Що робити, якщо адвокат/-ка тисне на свідка/-у на допиті? Як діяти під час обшуку, коли детектива/-ку не пускають на об’єкт? Як запобігти конфлікту? Тут потрібно не розказувати, а показувати. Це ми й зробили, інсценувавши допити, обшуки та судове засідання.

https://youtu.be/meTzey-WJAY

Через обшук нас проведе детектив НАБУ. Він розповість, що робити, якщо щось іде не за планом. А таке трапляється часто.

"Неймовірний досвід. Детектив — це ерудована, розумна і зібрана людина. Вас знайомлять із більш ніж десятьма. Вау! Ви «захоплюєте» студію на день для зйомок, а згодом усі переодягаються і влаштовують справжній обшук на підприємстві. Знімати таке і таких — справжня насолода."

Володя, оператор

"Жанр мок’юментарі змусив нас пірнути з головою в тему обшуків, і завдяки детективам ми успішно розібралися в усіх тонкощах процесів. Неймовірний досвід роботи зі справжніми детективами. Вся знімальна команда стала великою групою, готовою проводити обшуки в реальному житті."

Катя, операторка

Для ефективного навчання недостатньо подивитися відео. Потрібно, щоб користувач чи користувачка самі стали детективами, хоч на годинку. І для цього ми розробили інтерактивні завдання. У грі користувач/-ка планує розслідування, складає витяги з реєстрів, обмірковує порядок допитів, надсилає запити про міжнародну допомогу та крок за кроком збирає схему злочину.

Користувач/-ка вчитиметься реєструвати правопорушення та вносити нові дані розслідування. Для цього він/вона формуватиме витяги з єдиного державного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), як справжні детективи/-ки НАБУ.

Технічна реалізація

Розробка справжньої гри — це тривалий та дорогий процес, тому цей варіант ми не розглядали. Зазвичай ми використовуємо платформи для онлайн-курсів — Open EdX, Tilda, Workademy. Всі вони підходять для розміщення традиційних онлайн-курсів, і для цієї мети ми їх рекомендуємо. Однак нам потрібен був інструмент, який поєднає навчальний та інтерактивний компоненти в єдину історію і при цьому виглядатиме, як гра, з гарним дизайном та декількома послідовними рівнями.

Ми зупинилися на Articulate Storyline. Це програмне забезпечення для створення інтерактивних уроків. Воно підтримувало всі потрібні нам формати: інтерактивні карти, чеклісти, тести з фідбеком до кожної відповіді, формування витягів та ще багато всього. Ми ретельно розібралися в технічних перевагах та обмеженнях Articulate Storyline і відтепер плануємо в ньому майбутні курси.

Зйомки відео, вичитка інтерактивних завдань та верстка курсу поступово добігали кінця. Однак для якісного навчального продукту потрібен фідбек від майбутніх користувачів/-ок — фокус-групи.

Бета-тестери гри

До фокус-групи увійшли детективи/-ки НАБУ, студенти/-ки, журналісти-розслідувачі/-ки та члени нашої ж команди. Завдяки їхнім відгукам у грі з’явилися меню навігації, легенда інтерактивної схеми злочину та купа маленьких покращень. Якість поліпшилася, а ми вкотре переконалися у тому, наскільки важливий фідбек.

"Це штука, яка дозволяє одночасно вчитися і розважатися. Програма підштовхне перечитати, скажімо, інструкцію про організацію негласних слідчих дій. Але як бонус сама (це підкупає:)) складе за вас запит у фінмоніторинг і одразу ж (магія) покаже відповідь. Ви зможете поюзати окремі, незнайомі реєстри. І отримати потрібну вам у розслідуванні ухвалу суду одним натисканням на клавішу. Зрештою, коли ще ви самі складатимете витяг з ЄРДР чи передивлятиметесь, як НАБУ організовує обшуки? Але гра настільки реалістична, що завершити розслідування за пів години не вдасться. Моє ще в процесі)"

Аліса, журналістка і редакторка Bihus.Info

"Тут є баланс тексту, відеоматеріалів та інтерактиву. Дуже круто. Цей курс — мастхев для занять з кримінального процесу."

Микита, випускник юрфаку

Реліз

Настав день релізу. Ми хвилювалися, але вже перші відгуки переконали нас у тому, що все добре. До речі, понад 40 % користувачів/-ок зазначили, що проходили гру тому, що їм було просто цікаво. Це найкращий комплімент освітньому матеріалу!

Також гра підійде для навчального процесу, адже в ній є базова теорія та покликання на релевантні законодавчі акти. Можна задати студентам/-кам пройти кілька етапів вдома, а потім обговорити певні моменти на занятті. Понад 50 % наших користувачів/-ок виявилися студентами/-ками, а 23 % зазначили, що про гру вони дізналися саме від викладачів/-ок.

Які ми зробили висновки? Сьогодні є всі інструменти, щоб зробити будь-який матеріал цікавим. Потрібно лише не боятися експериментувати. Навіть якщо доведеться багато вчитися на ходу. А ще, фідбек на навчальний матеріал потрібен завжди. Саме завдяки йому зрозуміло, що спрацювало, а що варто покращити.

Ну і головний урок — освіта може та має бути захопливою. І ми докладемо всіх зусиль, щоб зробити такою українську освіту. Ти можеш нам у цьому допомогти. Скеруй справу до суду тут, а наприкінці — залиши нам відгук. Щоб наступний проєкт вийшов ще цікавішим!

Авторка матеріалу: Анна Ляшенко, методистка EdEra

comments powered by HyperComments