#Тренди #EdEra #Освіта

Від фонетики до морфології онлайн

Активна фаза першого курсу з української мови «Від фонетики до морфології» від головного автора Яни Гончарової та команди EdEra завершилася. Наразі всі домашні завдання, екзамени та лекції відкриті і кожен охочий може пройти курс у вільному режимі та навіть отримати сертифікат. Відмінність полягає лише в тому, що дедлайни для виконання завдань відсутні, а форум менш активний. Про дату перезапуску повідомимо згодом, а зараз хочемо вам розповісти про наші перші результати.


25715 виконаних завдань

___ Курс тривав 8 тижнів: шість — навчання за матеріалами, два — на проміжний та заключний іспити. Якщо порівнювати з багатьма іншими масовими відкритими онлайн-курсами, то цей був доволі насиченим: 350 завдань на оцінку (15 домашніх робіт та 2 іспити), приблизно 10 годин відеоматеріалів, близько 100 сторінок інтерактивного підручника EdEra Book.

Приклади сторінок прогресу студентів, які вдало завершили курс

Приклади сторінок прогресу студентів, які вдало завершили курс

До початку курсу (25 жовтня) на нього зареєструвалося 724 користувачі. З них хоча б одне завдання виконали 384 людини, а сертифікати отримали 83. Частина студентів проходила курс частково та переглядала тільки окремі лекції. Ймовірно, це учні, які готувалися до ЗНО і заповнювали певні прогалини у своїх знаннях. Усього студенти курсу виконали 25715 завдань! Для нас це дуже важливий результат. Утім, нагадуємо, що ми говоримо лише про тих користувачів, які проходили курс з початку його активної фази.
А зараз показники ще вищі.

Серед учнів, які завершили курс повністю, необов’язкову анкету з опитуванням заповнили 33 особи. Більшість респондентів на момент проходження курсу вже отримали середню освіту. Чверть студентів курсу (серед опитаних і зареєстрованих) вже має ступінь магістра чи спеціаліста. Трішки менше – точно абітурієнти або учні 8-11 класів.

Ми запитали у респондентів, як вони оцінюють курс за п'ятибальною шкалою. Cередній бал, який поставили користувачі, — 4.54. На нашу думку, це хороший результат. І ми дуже вдячні тим, хто поставив оцінку та дав поради, як покращити курс і підручник.

Також ми запитали, чи мотивували користувачів дедлайни домашніх завдань та іспитів (86 % відповіли “так”) і можливість отримати сертифікат (82% відповіли “так”). Отже, кінцеві терміни справді стимулюють, а підтвердження своїх результатів сертифікатом все ще є дуже важливим способом заохочення.

До речі, наша команда обов'язково постійно проходить декілька курсів на різних платформах одночасно. І ми помітили, що у дедлайнів є й другий бік. Коли користувач намагається виконати завдання вчасно та отримати сертифікат після проходження курсу, але втрачає цю можливість (наприклад, тому що не встиг скласти проміжний іспит), то його мотивація падає.

Тобто ці дві речі потрібно грамотно поєднувати і, можливо, продумувати нелінійну систему мотивації. Наша команда в нових курсах, залежно від їхніх особливостей, вже намагається знайти найбільш вдалий варіант.

Останнім ми запитувати про те, чи користувалися наші студенти інтерактивним підручником EdEra Book з української мови (82 % відповіли “так”) та чим ми могли би покращити проект.

У розгорнутих відповідях ми отримали багато різних відгуків (тішить, що більшість з них — позитивні), порад, як покращити проект, чого додати до нього, та яких курсів очікують наші користувачі. Як з'ясувалося, серед тих, хто проходив курс з української мови, існує великий попит на курси з інших мов. Найбільше цікавить італійська, німецька та французька. Дуже шкода, що розірватися і зробити одразу настільки багато ми не в змомі, проте дуже скоро EdEra відкриє нові напрямки та освітні спецпроекти, які задовольнять частину опитаних. Більшість коментарів були присвячені якості матеріалів, подякам за розробку проекту чи деяким технічним моментам, що стосуються використання платформ курсів і підручників. Одним з коментарів хочемо поділитися з вами.

Респондент, 55 років, ступінь магістра:

Курс допоміг у виконанні повсякденної роботи та підвищив мою професійну компетенцію.

Ми щасливі, що наші освітні сервіси вже не лише учням допомагають, а й впливають на професійний розвиток дорослих людей.


EdEra Book – інвертований онлайн-курс

___ На момент створення сервісу інтерактивної літератури EdEra Books, ми ставили собі за мету розробити:

а) зручний супроводжувальний сервіс з літературою для онлайн-курсів;

б) самостійний сервіс, яким зможе користуватися будь-хто, потрапивши на сторінку підручника з тематичного пошукового запиту;

в) нову форму викладу матеріалів;

Інтерактивний підручник – це інвертований онлайн-курс, де центральний формат викладу матеріалу – текст з ілюстраціями, доповнений відео та запитаннями. Також інверсія полягає у тому, що з підручником можна працювати вибірково, а не послідовно, як бажано з онлайн-курсом.

Загалом під час активної фази курсу було переглянуто 33 тисячі сторінок. Середня кількість сторінок, які переглядали за одне відвідування платформи з підручником, – 3.85. Середній час перебування на сторінках підручника – 4 хвилини 46 секунд.

ТОП-10 українських міст, які користуються підручником:

  • Київ 29.15 %
  • Львів 6.91 %
  • Харків 5.26 %
  • Дніпропетровськ 3.72 %
  • Запоріжжя 3.26 %
  • Одеса 2.65 %
  • Шостка 1.80 %
  • Херсон 1.75 %
  • Чернівці 1.55 %
  • Тернопіль 1.51 %

Завдяки можливості миттєвого коментування кожної сторінки ми врахували багато пропозицій від користувачів. Подекуди додали нові завдання, а десь записали додаткове відео чи краще розписали теоретичний матеріал.

Отже, ми розглянули результати необов'язкового опитування та статистичні дані, але справжнє джерело корисного зворотнього зв'язку – форум. Наступний розділ присвячуємо йому.


Форум

«Рать» – історизм?

«Тричі» – числівник?

«Ви» – з великої літери?


Особливість відкритого курсу — відкритий форум. Недооцінювати цей інструмент при впровадженні онлайн-курсу – серйозна помилка. Це не просто засіб отримання зворотнього зв'язку в форматі «хороший/поганий курс», а повноцінна допомога як студентам при проходженні курсу, так і розробникам для подальшого його покращення. Найголовніше — на форумі виникають важливі дискусії між студентами та викладачем і зменшується «дистанція» між учасниками курсу. Навіть більше, як онлайн-курс дає змогу викладачу не виконувати безперервну функцію репродуктора однєї й тої самої теорії перед різними групами слухачів, так і форумні дискусії дають змогу студентам переглядати відповіді на запитання, які могли б у них виникнути. Іноді запитання на форумі настільки неочікувані та неочевидні, що стають відкриттям навіть для викладача. Ми звернемо на це увагу в майбутньому.

Розгляньмо деякі приклади цікавих обговорень, які виникли на форумі курсу з української мови «Від фонетики до морфології».


«Рать» – історизм?
___ Чи можна вважати слово «рать» історизмом? Про це поцікавився на форумі один з наших студентів . Чи правильно взагалі вважати, що слово є історизмом, якщо вже не вживається? Як наслідок, маємо додаткове пояснення від викладача, чим історизми відрізняються від архаїзмів.


«Ви» – з великої літери?
___ Чи правильно писати «Ви» з великої літери? Ще одне цікаве запитання, яке з'явилося на форумі курсу. Безпосередньо нашої програми воно не стосується, проте викладач і розробники курсу мають реагувати на все, що стосується дисципліни.

Узагалі тема «Ви/ви» дуже поширена. І якщо шукатимете відповідь у Google, то ви (чи, можливо, Ви) знайдете багато різних думок. Цікаво, що на пострадянському просторі частіше можна зустріти саме варіант «Ви» (з великої літери). Наприклад, років п'ять тому в російському сегменті інтернету з'явилася доволі провокаційна стаття Артема Лебедєва (власник однойменної дизайн-студії, відомої у СНД), де він пояснює, що в російській мові потрібно писати «ви» тільки з малої літери. Багато прихильників такого варіанту посилаються на відповідний приклад в англійській мові, де «you» пишеться з малої літери завжди. Супротивники цієї точки зору кажуть, що коли ми звертаємося безпосередньо до однієї людини, то «Ви» з великої літери є проявом поваги до співрозмовника. Утім їм вказують на те, що звертання до людини на «ви», а не на «ти», є вже висловленням поваги.

А викладач курсу Яна Гончарова розглянула це питання в українській мові.


«Тричі» – числівник? «Тільки» – частка?
___ Звичайно, було багато й суто філологічних запитань, які безпосередньо стосувалися програми курсу.


У філологічному вирі
___ Деякі запитання були глибокими і потребували справді розгорнутої відповіді. Такий різновид особоливо важливий для оптимізації структури підручника та розділів з додатковими роз'ясненнями.


Заключне слово

___ Цей курс з української мови відкритий безкоштовно для всіх охочих з можливістю виконувати домашні завдання та складати іспити. Усі відеоматеріали та інтерактивний підручник також знаходяться у вільному доступі. Будемо вдячні вам за поширення інформації:

Курс: https://study.ed-era.com/courses/EdEra/u102/U102/about

Підручник: https://www.ed-era.com/books/ukrainian

Ми, у свою чергу, готуємо до запуску нові курси та підручники. У тому числі буде продовжено цикл курсів з української мови. Наразі у нас багато ідей та можливостей для їх реалізації, тому слідкуйте за новинами.

Дякуємо, що ви з нами!

Команда EdEra

P.S. Відео з курсу «Як правильно відповісти на запитання "Котра година?"»:

Author image

Ілля Філіпов

Co-founder and CEO at EdEra, Expert/Consultant on the development and production of distance-learning courses в OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe.
  • Kyiv
comments powered by HyperComments