#Освіта за кордоном #Україна #Партнери #Освіта

«Що нам по Україні задавали?»: чого українського навчаються студенти по всьому світу

Спільний матеріал EdEra, Platfor.ma та Українського інституту

Українські історія, культура та сьогодення — це цікаво та важливо.
Це знаємо ми в Україні, однак чи в курсі за кордоном? Інтернет-журнал Platfor.ma, студія онлайн-освіти EdEra та Український інститут вирішили з’ясувати, чого українського навчаються в статусних університетах по всьому світу та які організації підтримують нашу культуру в різних країнах.

Український науковий інститут Гарвардського університету (HURI)

Ще в 1968 році в Гарварді з’явилася перша українознавча кафедра — з історії. Через декілька років запрацювали ще й напрями з української мови та літератури, а у 1973 році все це перетворилося на цілий інститут. Після того як Україна здобула незалежність він ще більше розширився і з того часу займається політичними, соціальними, економічними темами та проблемами різноманітних релігійних та етнічних груп, які проживають в Україні.
HURI проводить регулярні публічні лекції з історії, мовознавства, літератури, мистецтва, антропології, соціології, економіки та політики на українські теми. Також у межах інституту ще з 1971 року існує щорічна літня програма з українознавства з декількома курсами. Нинішнім директором HURI є відомий історик та публіцист Сергій Плохій. Загалом це один із найвпливовіших у світі центрів досліджень та вивчення української культури та сучасних подій за межами нашої держави.

Єльський університет

Ще один надзвичайно статусний університет пропонує декілька курсів про Україну. Зокрема це предмети з вивчення української мови для різних рівнів студентів. А на кафедрі історії доступні програми: The Making of Modern Ukraine та Ukraine and Poland, 1569–1999. Куратором цих напрямів є один із найвідоміших дослідників, які вивчають сучасну східну Європу й Україну зокрема, — Тімоті Снайдер. До речі, кілька його книг перекладено українською: «Перетворення націй: Польща, Україна, Литва, Білорусь 1569–1999 рр.», «Криваві землі. Європа між Гітлером та Сталіним» та «Роздуми про двадцяте століття».

illustration
  1. Гарвардський університет

  2. Єльський університет

  3. Колумбійський університет

Колумбійський університет

У межах Інституту Гаррімана існує програма українознавства, на якій вивчають українську мову від базового до просунутого рівня, а також такі курси:

  • Ukraine: power politics and diplomacy. Цю програму присвячено актуальним економічним та політичним проблемам, з якими стикається Україна. Зокрема розглядаються Мінські угоди та значення Нормандського саміту. Лектор курсу — український дипломат, надзвичайний та повноважний посол України Валерій Кучинський.

  • Agent of change: Ukrainian art between revolutions. Під час цього курсу студенти разом з лекторкою мистецтвознавицею, PhD Оленою Мартинюк розглядають мистецтво на території Російської імперії з акцентом саме на українських художників.

Кембриджський університет

В одному з двох найвідоміших британських університетів є центр Ukrainian Studies. Це підрозділ кафедри слов’янських досліджень факультету сучасних та середньовічних мов. Його створили ще у 2010 році, й за цей час він доніс до понад 400 студентів знання про українську історію та культуру. Серед останніх тем, які для своїх PhD обирали на Ukrainian Studies: «Голоси війни на Донбасі: дослідження ідентичностей крізь призму військових пісень», «Ледарі, пияки та нікчеми: рядові винуватці голоду 1932–1933 років в Україні» та «Становлення поетичного сюжету в палімпсестах Василя Стуса».

Крім того, україністика в Кембриджі має безплатні курси мови для всіх студентів та регулярну подію «Українські кав’ярні», де можна відточити українську в неформальних умовах.

ВІДЕО: vimeo.com/37905900

illustration
  1. Единбурзький університет

  2. Манчестерський університет

  3. Кембриджський університет

  4. Лондонський університет

Університет Мо́наша

Це єдиний університет в Австралії, який пропонує вивчати українознавство. Програма має зв’язки з університетами у Львові й Києві та заохочує студентів пройти літню школу чи семестр навчання в Україні. Загалом курс українознавства охоплює кілька рівнів:

  • базовий: передбачає вивчення граматики та стилістики української мови, а також літератури, культури та особливостей суспільства, базуючись на історії України XIX–XX ст.;

  • середній: глибше вивчення окремих аспектів української літератури, історії та культури;

  • поглиблений: ґрунтовне вивчення української літератури в її історичному контексті з особливою увагою до візуального мистецтва та політичних процесів.

Університетський коледж Лондона

В межах Школи слов’янських та східноєвропейських студій працює українська бакалаврська програма, яка передбачає чотири роки навчання. Точніше передбачала, адже наразі на сайті висить оголошення, що наступний набір — лише в 2022 році.

До цього план програми охоплював чотири річні курси про літературу, культуру, історію та мову. Вартість навчання на 2021 рік для студентів з Британії складала £9,250, для іноземних студентів — £23,300.

illustration
Джерело: Library and Archives Canada

Весілля українських емігрантів в Канаді, 1917 рік.

Національний інститут східних мов і цивілізацій у Парижі (INALCO)

В INALCO вивчають усі слов’янські мови, а також культури й цивілізації цих мовних спільнот. Українську мову й українознавство в інституті почали викладати ще у 1938 році, а в 1966 році створили окремий напрям української мови й літератури. Нещодавно запровадили нову дисципліну «Сучасна Україна» — вона присвячена відродженню незалежної України, її державотворчому процесу, а також політиці, промисловості, міжнародним відносинам та торгівлі. А загалом INALCO — це єдина установа у Франції, що пропонує комплексну освіту з української мови, літератури, історії та культури.

illustration
  1. Український вільний університет

  2. Франкфуртський університет

  3. Мюнхенський університет

  4. Паризький національний інститут східних мов і цивілізацій

Український вільний університет, Мюнхен

Ukrainische Freie Universität — це один із найстаріших приватних університетів Німеччини, створений ще у 1921 році. Серед його засновників вихідці з України, які змушені були покинути батьківщину через прихід комуністів, зокрема Михайло Грушевський. Спочатку університет відкрився у Відні, далі переїхав до Праги, а з 1945 року працює в Мюнхені. Наразі це єдиний у світі заклад вищої освіти поза межами України з українською мовою навчання.

Студенти можуть обирати з-поміж 15 спеціальностей трьох факультетів: факультету державних та економічних наук, факультету україністики та філософського факультету. Отримати у Вільному університеті можна ступінь магістра й навіть доктора наук. До речі, саме в цьому університеті захистив докторську колишній міністр освіти та президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт.

Варшавський університет

Кафедра українознавства пропонує кілька курсів: Ukrainian studies with English language готує фахівців у галузі українського мовознавства та літературознавства, а Ukrainian studies пропонує детальне вивчення української мови, літератури та мистецтва. Ці та інші освітні ініціативи пропонує кафедра українських студій.

Канадський інститут українських студій

Освітній осередок в Альбертському університеті в Едмонтоні. Canadian Institute of Ukrainian Studies з 1976 року вивчає українську історію, культуру та сучасні події й за всі ці роки опублікував понад 100 книг і 58 дослідницьких звітів. А за допомогою стипендій та дослідницьких грантів інститут підтримав роботу близько 400 вчених і студентів у Канаді та за кордоном. Крім того, осередок регулярно організовує різноманітні конференції, симпозіуми та круглі столи на теми, пов’язані з Україною. Очолює інститут дослідниця антропології й українського фольклору, докторка філософії Наталя Ханенко-Фрізен.

illustration
Джерело: Library and Archives Canada

Перша хвиля української еміграції в Канаду. 1890–1914.

Ініціативи, присвячені Ukrainian Studies

Ukrainian Studies Organization at Indiana University — це організація студентства в Університеті Індіани. За словами самих представників спільноти, ініціатива «надає студентам можливість продемонструвати свої роботи, пов’язані з українознавством, та взаємодіяти з науковцями, які поділяють їхній інтерес до України».

The American Association for Ukrainian Studies, AAUS — ця освітня організація була заснована в 1989 році й займається поширенням знань про Україну. Серед її членів здебільшого вчені та студенти зі США й Канади, хоча також є представники Європи та України. А ще AAUS — це ланка в гігантській системі міжнародних українських і не тільки організацій: філія Міжнародної асоціації україністів (IAUS), а також філія Асоціації слов’янських, східноєвропейських та євразійських студій (ASEEES) та Асоціації з вивчення національностей (ASN).

Італійська асоціація українознавства була заснована в 1993 році. Її завдання — сприяти розвитку досліджень, присвячених Україні та нашій історії, культурі, мові й літературі. в рамках асоціації часто проводять різні події, присвячені проблемам України.

Українознавчі студії у Швейцарії — ініціатива, що заохочує молодих науковців займатися темами, пов’язаними з Україною. Раз на рік в межах студій оголошують конкурс на отримання двох грантів на дослідження, що стануть внеском у глибше розуміння історії, суспільства, політики та культури України. З-поміж іншого грант забезпечує шестимісячне наукове стажування в Базельському університеті.

The Ukrainian Emerging Leaders Program в Стенфорді (UELP). У цьому впливовому університеті працює десятимісячна програма, яку створив у 2016 році Центр з питань демократії, розвитку та верховенства права Стенфорда разом із засновником Platfor.ma Олександром Акименком та його дружиною Катериною. Програма поєднує академічні курси та наставництво відомих викладачів, наприклад, Френсіса Фукуями. Програма також передбачає проєктний підхід до навчання — учасники мають розв’язати певну проблему й застосувати ці навички після повернення в Україну.

Невеличкий бонус: на сайті Стенфордського університету можна прослухати лекцію Френсіса Фукуями про те, чому всім варто звертати увагу на Україну, а також інші виступи, присвячені дослідженням України за кордоном.

comments powered by HyperComments