#Змішане навчання #Освіта #Школа #Онлайн #Тренди

Змішане навчання в Україні: контекст та успішні приклади

У попередніх статтях нашого блогу ви дізнались, що змішане навчання активно використовують західні навчальні заклади. Така система дозволяє вдало поєднувати переваги онлайн- та офлайн-навчання, відповідає потребам усіх учнів та гнучка за своєю структурою. Та чи може система змішаного навчання успішно працювати в Україні?


Що сьогодні?


Зараз в Україні проходить освітня реформа під назвою Нова українська школа. Її мета — створити школу, яка надавала б необхідні у сучасному світі практичні навички і враховувала індивідуальність кожного учня і кожної учениці у навчальному процесі. Одним із способів досягнення цієї мети може бути система змішаного навчання. Міністерка освіти Лілія Гриневич в одному зі своїх виступів зазначила, що майбутнє — саме за такими форматами.

У 2019 році Уряд спрямував 1 млрд гривень на забезпечення шкіл України комп'ютерами та підключенням до інтернету. Завдяки цьому у деяких навчальних закладах можна буде ввести систему змішаного навчання вже впродовж року.


Досвід запровадження змішаного навчання EdEra: успіхи та виклики


Research


Студія EdEra та платформа «Освіторія» за участі Ігоря Хворостяного одні з перших запускали систему змішаного навчання в Україні. Наші пілотні проєкти — онлайн-курс «Лайфхаки з української мови» та підручник «Українська мова: лайфхаки». Вони допомагають підготуватися до складання ЗНО з української мови.

І курс, і сам підручник створювали для подальшого використання у системі змішаного навчання. Наприклад, в кінці кожного розділу у підручнику є QR-код. За ним учні можуть повернутися до конкретної теми в онлайн-курсі і переглянути її знову.

EdEra вирішила піти далі і розробила методичку з форматами роботи за системою змішаного навчання. Методичка пояснює, як зробити власний курс за цією системою, використовуючи усі розроблені для «Лайфхаків» інструменти та матеріали. За основу методичка приймає ротаційну модель змішаного навчання і надає практичні поради для її запровадження.

Методичка містить також і готові сценарії уроків та «Аркуші учня». Це спеціально розроблені бланки до теми, які можна завантажити і заповнити, щоб структурувати і систематизувати матеріал. Вони побудовані так, щоб звернути увагу учня на головні частини матеріалу. І водночас — дати змогу візуалізувати їх та самостійно встановити причинно-наслідкові зв’язки між блоками інформації.

Систему змішаного навчання за матеріалами курсу «Лайфхаки з української мови» EdEra тестувала у школі села Стара Царичанка Одеської області. На момент запуску завдяки проєкту «Школа майбутнього» від ГО «Вільна освіта» для закладу вдалося закупити обладнання та провести інтернет. Керівництво школи захотіло долучитися до новітньої ініціативи, і система запустилася.

У проєкті взяв участь випускний клас школи, який мав незабаром складати ЗНО. Впродовж кількох місяців вчитель української мови використовував курс «Лайфхаки» у викладанні класу. Крім того, команда EdEra за участі вчителя провела урок за системою ротації за станціями. Урок завершився грою за пройденою темою.

Одна з проблем, із якою довелося зіткнутися команді — небажання учнів складати ЗНО та продовжувати навчання в університеті. Розроблений курс із доступними інструментами для пояснення матеріалу мотивував випускників усе ж складати тест з української мови та літератури. Загалом, рівень знань усіх учнів на момент складання екзамену суттєво покращився. Їхні результати були в середньому на 30 балів вищими за результати випускників цієї школи минулого року.


Висновки з досвіду запуску системи змішаного навчання:


  • змінювати спосіб своєї роботи повинні хотіти і учні, і вчителі;
  • змінювати потрібно підхід до викладання і навчання, а не лише матеріальне обладнання;
  • треба враховувати індивідуальні потреби учня(ниці) та застосовувати усі доступні для цього ресурси;
  • використовувати проміжний контроль — щоб відразу вносити корективи, коли виникають труднощі чи система не працює як слід;
  • чітко пояснити вчителям та учням особливості системи — щоб уникнути потенційних проблем переходу у суто онлайн- чи суто офлайн-формати.


Змішане навчання у проєкті WOW Teachers



WOW Teachers — як школярі вивчають web-розробку.Джерело

Інший проєкт, основою якого стало змішане навчання, — WOW Teachers фонду BrainBasket. Його мета — розвиток ІТ-освіти «знизу» через підвищення рівня викладання інформатики у школах.

Для участі у проєкті вчителям пропонувалося виконати практичне завдання для перевірки їхніх навичок та написати мотиваційне есе.

«Ми зробили мотиваційне есе єдиним обов’язковим завданням вступного тестування. І цьому є просте пояснення: чимала кількість вчителів мала досить низький рівень попередньої підготовки, але дуже високу та щиру мотивацію, і за рівнем знань вони мали би не отримати “вхідний квиток” на курс. Практика проведення курсів у форматі змішаного навчання показала, що це було правильним рішенням, адже саме мотивація, а не попередня підготовка, частіше була рушієм старанного та успішного навчання».

Ігор Шолудько, керівник проєкту WOW Teachers

У межах проєкту вчителі-учасники пройшли 2-місячний тренінг із основ веб-розробки. Після цього вони у форматі додаткових уроків викладали подібний курс для своїх учнів.

Пізніше, WOW Teachers спільно з EdEra розробили окремий повноцінний курс із основ веб-розробки, доступний для всіх.


Висновки і результати


«Спочатку ми очікували, що слухачі максимально повно працюватимуть з теоретичними матеріалами вдома, а в аудиторії вирішуватимуть практичні завдання та отримуватимуть консультації щодо теоретичних питань. Насправді вчителі частіше проводили заняття у режимі роз’яснення базової теорії та вирішення швидких практичних прикладів, а весь основний масив матеріалів та додаткових джерел (і навіть цілих онлайн-курсів, які ми рекомендували проходити паралельно) діти опановували самостійно вдома. Тобто навчання відбувалося радше за моделлю самостійного змішування».

Ігор Шолудько

Формат змішаного навчання мав вагомі позитивні результати для учнів та вчителів. Спочатку сприйняття нової моделі було неоднозначним. Проте поступово, насамперед завдяки початковій мотивації, і учні, і вчителі успішно перейшли на новий спосіб навчання.

Іншою стала і роль вчителів у класі. Так, із авторитарних лідерів вони стали партнерами та менторами, які допомагають учням опрацьовувати новий матеріал і також розвиваються з ними. Для вчителів такий формат роботи також став викликом.

«Справжнім одкровенням для нас стало те, що чимало вчителів виявилися морально не готовими вести групу мотивованих та зацікавлених учнів».

Ігор Шолудько

Проте для учнів вміння вчителів бути «на одному рівні», навпаки — сприяло кращій комунікації та сприйняттю нової інформації.

«Учні найчастіше відзначали те, що вони “по-іншому” побачили свого вчителя інформатики, зрозуміли, що він не просто “читає урок по книжці”, але й є партнером у навчанні».

Ігор Шолудько


Як створити власний курс за системою змішаного навчання в Україні


Базуючись на праці дослідників Стайна і Грехема, а також на практичному досвіді EdEra, пропонуємо вам 10 порад для створення власного курсу за системою змішаного навчання:

  1. Визначте загальне бачення курсу, його цілі, цільові аудиторії. Цілі повинні бути конкретними і вимірюваними. Вони мають відображати те, чого повинні досягти учні після проходження курсу. Наприклад, дайте відповідь на запитання: якими навичками володіють ті, хто прослухали цей курс? Яку діяльність треба додати у структуру курсу, щоб розвинути ці навички? Як подати матеріал так, щоб він був зрозумілий для конкретної групи учнів?
  2. Оцініть, які формати (онлайн та офлайн) найкраще підійдуть для розвитку виокремлених вами навичок. Цілком можливо, що це суттєво вплине на співвідношення онлайн- та офлайн-частин вашого курсу.
  3. Ознайомтеся з різними моделями змішаного навчання та структурою навчального процесу у них. Проведіть оцінку наявних ресурсів (наявність комп’ютерів, електронних пристроїв, їх кількість удома і у школі, інтернет-зв’язок тощо). Виберіть ту модель, яку можливо реалізувати за наявних у вас умов і яка підходить вашим учням.
  4. Не використовуйте досвід колег, наукову літературу чи методичні поради без адаптації до вашого конкретного курсу. Пам’ятайте, що вихідні цілі та умови середовища можуть відрізнятися.
  5. Чітко розпишіть структуру курсу для вчителів і учнів. Важливо, щоб обидві сторони розуміли, що, як і для чого роблять у конкретний момент.
  6. Переконайтеся, що онлайн- та офлайн-частини доповнюють одна одну і логічно пов'язані між собою.
  7. Створіть зрозумілу та справедливу систему оцінювання учнів учителями та однолітками.
  8. Стежте, щоб діяльність учнів сприяла груповій роботі та взаємодії. Завдяки цьому можна поділитися власним досвідом, точкою зору і новими знаннями з однолітками.
  9. Використовуйте різні мультимедійні формати (відео, презентації, ігри). Зверніть увагу на жарти, анекдоти: вони допомагають створити невимушену атмосферу і відійти від моделі «авторитарний вчитель-учень» до моделі «ментор-учень».
  10. Не бійтеся помилятися. Для справжніх менторських відносин з учнями важливий ваш спільний розвиток і навчання.

Впроваджувати змішане навчання в Україні — можливо. Така система дає переваги через зміну ролей вчителя(ки) та учнів, мотивує їх навчатися та вдосконалювати свої навички. Проекти EdEra, «Освіторія» та WOW Teachers демонструють ефективність такої моделі для всіх учасників навчального процесу.

Author image

EdEra R&D

  • Kyiv
comments powered by HyperComments