#Тренди #Освіта

6 принципів ефективного персоналізованого навчання

У попередньому матеріалі «Персоналізоване навчання: адаптуйся або “сідай, двійка”» ми розглянули проблему двох сигм, а також познайомилися з принципами персоналізованого навчання. Пропонуємо ще 6 із них, а також поради, що допоможуть застосувати ці принципи на практиці.


Принцип 7: Реструктуризація попередніх знань (Restructuring Prior Knowledge)


Контруінтуїтивна інформація, тобто та, що доведена науковими методами, однак людська інтуїція та емоції все одно інтерпретують її як оманливу — не новина. Врешті-решт, факт, що Земля кругла, а не плоска, теж довго не могли сприйняти.

Дійсно, часом те, що ми вже знаємо про світ, заважає запам’ятати нову інформацію. Найчастіше це трапляється при вивченні математики, фізики та біології. То як подолати проблему, за якої попередні знання та життєвий досвід заважають засвоєнню нового матеріалу?


  • Якщо попередній досвід школярів суперечить новій інформації, не варто різко доводити протилежне — це лише сприяє появі оманливих суджень. Будуйте нові знання на основі того, що учням уже відомо та поступово підводьте до розуміння правильних концепцій.

  • Подавайте контрінтуїтивну інформацію з доказами: експериментами, спостереженнями, даними.

  • На засвоєння нової інформації потрібен час. Краще розгляньте менше тем, але довше попрацюйте з кожною з них.


Гарний приклад пояснення однієї з найяскравіших контрінтуїтивних концепцій у шкільному курсі фізики — гравітації.


Принцип 8: Розуміння, а не запам’ятовування (Understanding Rather Than Memorization)


Навчання більш ефективне тоді, коли зосереджене на розумінні загальних принципів і концепцій, а не на запам’ятовуванні окремих фактів та алгоритмів. Саме розуміння — ключ до практичного застосування знань у життєвих ситуаціях. Це важливо, адже навіть завдання всесвітньо відомого тестування PISA перевіряють не те, як добре діти знають шкільну програму, а наскільки ефективно вони здатні використовувати шкільні знання в повсякденному житті. А щоб дійсно розуміти матеріал, його потрібно обговорювати та давати достатньо часу на обмірковування.


  • Просіть учнів пояснювати вивчене власними словами та наводити приклади.

  • Давайте завдання на порівняння, протиставлення та проведення аналогій.

  • Використовуйте завдання на виокремлення загального принципу із певних прикладів. Під час вивчення англійської можна навести учням приклади речень, у яких використовується час Present Simple. Потім запропонуйте їм не заглядати в підручник, а самостійно сформулювати правила використання цього часу та формування його граматичних структур.

  • Заохочуйте дітей розробляти проекти: особливо це актуально для природничих наук. Нариклад, запропонуйте учням вигадати власні способи боротьби з глобальним потеплінням. Тут знадобляться знання і з географії, і з екології, і з хімії, і навіть з англійської мови — для пошуку актуальних матеріалів.


Принцип 9: Перенесення знань на різні ситуації (Learn to Transfer)


Навчання стає більш ефективним та змістовним тоді, коли учні навчаються застосовувати знання в реальних життєвих ситуаціях. Це логічно, адже навіщо знати закони Ньютона, якщо вони існують лише в тестах та на сторінках підручника? Дитина охочіше засвоюватиме нові знання, якщо знатиме, що зможе застосувати їх і поза межами школи.


  • Навчайте заради розуміння, а не запам’ятовування фактів (тут знадобляться поради з принципу 8).

  • Пояснюйте дітям як можна застосувати нову інформацію на практиці та виводьте принципи з прикладів, а не навпаки.


До речі, EdEra спільно з МОН та МФ «Відродження» створили відеорекомендації для вчителів у рамках проекту «Оновлення програм для базової загальної середньої освіти». У відеорекомендаціях педагоги пояснюють як, до прикладу, за допомогою фізики розвинути фінансову грамотність, адже знання фізичних явищ можуть допомогти заощадити на електроенергії. Це гарний приклад перенесення шкільних знань на різні життєві ситуації.

Детальнішу інформацію про оновлені програми для молодшої та середньої школи шукайте в матеріалі «Рекомендації для продуктивного й цікавого уроку».


Досвід школи в Пітсфілді, штат Массачусетс, де школярі самостійно обирають як оцінити отримані знання. Це можна зробити за допомогою тестів чи проектів, під час розробки яких діти навчаються застосовувати інформацію в реальному житті.


Принцип 10: Час на практику (Time for Practice)


На засвоєння інформації потрібен час. На те, щоб застосувати її на практиці – також. Наприклад, рівень навичок читання та письма школярів залежать від того, яку кількість часу вони дійсно читали та писали.


  • Присвячуйте більше часу активному навчанню (згадуємо принцип активної участі дітей у занятті). Пасивне отримання нової інформації значно поступається за ефективністю завданням, які передбачають залученість учнів: це може бути планування експериментів, вимірювання, обговорення, підготовка проектів.

  • Присвячуйте час свідомій практиці, за якої учні самостійно оцінюють власний прогрес і відповідно регулюють навчальний процес: більше про це ми говорили в 6 пункті попереднього матеріалу. Також важливо робити перерви між практикою, щоб запобігти вигоранню.

  • Підтримуйте контакт з батьками, щоб спільно створити повноцінне навчальне середовище, яке залежить не тільки від школи. Атмосфера вдома, ставлення батьків до освітніх успіхів — ці фактори безпосередньо впливають на те, як навчається дитина.

Крім цього, варто звернути увагу на ігри-симуляції на кшталт Minecraft Education Edition. Це не тільки можливість практикувати отримані знання, але й гарний приклад використання одного з освітніх трендів — гейміфікації.


Принцип 11: Індивідуальні відмінності (Developmental and Individual Differences)


Індивідуальні відмінності відіграють основну роль у навчальному процесі. Зазвичай, школа приділяє увагу здібностям або до гуманітарних або до точних наук, однак їх не можна класифікувати лише за двома категоріями. Хтось може володіти непересічним просторовим мисленням або тонким музичним слухом, тому варто організувати навчання так, щоб виявляти та плекати індивідуальні відмінності кожного учня.


  • Широкий вибір завдань і форматів допоможе зацікавити різних школярів. Комусь до вподоби текст, хтось краще сприймає зображення, а дехто – звук. Якщо учні мають вибір, то зможуть знайти найкращий варіант особисто для себе.

  • Виявляйте сильні та слабкі сторони дитини: для цього знадобиться впевненість та терпіння. Придивіться, як кожен школяр сприймає різні види діяльності, де він відчуває себе впевнено та наполегливо працює, а де — швидко опускає руки.

  • Коли визначите сильні сторони та таланти учнів, заохочуйте використовувати їх під час навчання.

  • Створюйте умови для взаємодії з людьми з певної сфери діяльності. Наприклад, до класу можуть завітати лікар, журналіст, фізик, кухар і розповісти про свою професію.

Саме цей пункт реалізується за допомогою технологій адаптивного навчання. Створення індивідуальних шляхів засвоєння матеріалу, «розумні» тести, які виявляють слабкі та сильні місця, — все це елементи адаптивного навчання, які враховують індивідуальні відмінності учнів. У наступних матеріалах ми плануємо розповісти більше про успішні проекти зі впровадження адаптивних технологій у навчальний процес.


Принцип 12: Мотивація (Creating Motivated Learners)


Вмотивованого учня легко впізнати – він прагне досягти мети та приділяє цьому достатньо часу та зусиль. Усі вчителі хочуть працювати з дітьми, які вмотивовані навчатися, однак як мотивація безпосередньо впливає на навчання, так і викладач впливає на мотивацію. То як робити це правильно?


  • Визнавайте досягнення учнів. Хваліть їх за успіхи, однак робіть акцент на внутрішніх, а не зовнішніх факторах. До прикладу, кажіть не «у тебе гарна оцінка», а «у тебе гарні ідеї».

  • Допомагайте учням повірити в себе. Не принижуйте їхні здібності, не порівнюйте одне з одним, адже всі вони — унікальні та розвиваються у власному темпі. Нехай діти чують від вас слова підтримки та отримують завдання, які відповідають їх рівню, цілям і потребам.

  • Допомагайте школярам ставити перед собою цілі та коригувати їх так, щоб вони були реалістичними. Після постановки цілей підкажіть учням як обрати оптимальну навчальну стратегію.

  • Групуйте дітей за їх здібностями та заохочуйте кооперацію замість змагання: до прикладу, вони можуть спільно реалізувати навчальні проекти. А визначити найкращу стратегію навчання для кожного окремого учня допоможе опитування VARK.

  • Пропонуйте розв’язувати цікаві завдання: не занадто легкі, але й не занадто складні. Дитина повинна відчувати, що потенційно може їх розв’язати — це спонукатиме її докладати більше зусиль


Як реалізується персоналізоване навчання в сучасній освіті


Щороку Microsoft Education поповнює список найбільш інноваційних шкіл світу — Microsoft Showcase Schools. У переліку опиняються заклади, які використовують підходи персоналізованого навчання та розвивають серед школярів навички ХХІ століття. У буклеті за 2017-18 роки вказані 18 українських шкіл, зокрема і Новопечерська школа м. Києва, з якою співпрацює EdEra. Так, курси підготовки до ЗНО «Лайфхаки з української мови» та «Лайфхаки з української літератури» розроблялися разом із Ігорем Хворостяним, викладачем Новопечерської школи.

Персоналізоване навчання стає все популярнішим та ефективнішим завдяки стрімкому розвитку технологій. Адаптивні навчальні технології пристосовуються до студента в реальному часі, а також забезпечують його та викладача аналітикою навчального процесу.

Такі технології все частіше привертають увагу поважних навчальних закладів. Зокрема, платформа онлайн-навчання CogBooks та Університет Штату Аризона спробували запровадити перевернутий курс (новий матеріал опрацьовується вдома, а на занятті його обговорюють та виконують завдання) із основ біології та два курси з історії.

Для цього університет та CogBooks розробили адаптивне онлайн-середовище, й після першого семестру кількість студентів, які не склали курс, впала в 10 разів — з 15% до 1,5%. Адаптивне середовище включало відео та інтерактивні завдання: до того ж, викладач бачив статистику успішності студентів і міг виокремити теми, які необхідно детальніше опрацювати на занятті. У цей ж час, Технічний університет Колорадо використовує персоналізовану систему навчання Intellipath як один із основних компонентів курсу з програмування.


Відгук викладачів та студентів ASU стосовно CogBooks.


Адаптивні технології дозволяють врахувати індивідуальні особливості кожного учня. Вони — це, власне, репетитор, але дешевший, доступніший та інколи навіть якісніший. Технології не зможуть повністю замінити викладача в класі, але цілком здатні стати зручним доповненням для шкільних занять та курсів.

Їх основна мета – заохочувати активне навчання, просувати кожного студента за індивідуальною освітньою траєкторією. Це дозволяє не тільки покращити якість навчання, але й отримати дані, завдяки яким можна визначити слабкі групи студентів і фактори, що впливають на навчальні успіхи загалом.

Саме про адаптивні технології ми плануємо розповідати впродовж наступних тижнів, тому слідкуйте за оновленнями! А якщо вас серйозно зацікавила імплементація персоналізованого навчання в освітній процес, дуже радимо ознайомитися з цими ресурсами:

  1. "How Children Learn" Stella Vosnadiou, 2002.

  2. "Personalized Learning for Global Citizens", Michigan Virtual Learning Research Institute для Microsoft Education Transformation Framework, 2014.

  3. "Personalized Learning: a new ICT-enabled Education Approach", ЮНЕСКО Інститут з інформаційних технологій в освіті, 2012.

  4. CogBooks.

Авторка матеріалу: Анна Ляшенко, методистка EdEra

comments powered by HyperComments