#Освіта #Тренди #Онлайн

Як створити відео для онлайн-курсу

За дослідженнями освітньої платформи edX, найбільше часу студенти онлайн-курсу проводять саме за переглядом відео. Отже, відео – це найпопулярніша та найважливіша частина курсу. Тож як зробити їх цікавими та інформативними?


Чому відео – це ефективний навчальний інструмент?


Коли ви читаєте, інформація надходить до вас лише візуальним каналом. А коли переглядаєте відео – двома: візуальним та аудіальним. Тобто ви дивитесь та слухаєте. Дослідження доводять, що поєднання різних видів інформації – ефективніше для навчання.

Чому? Коли інформація надходить лише одним каналом, активується зона кори мозку, яка відповідає за обробку цього виду інформації. Наприклад, ви читаєте – активується зорова кора та пов’язані з нею ділянки.

Коли ви отримуєте інформацію декількома каналами, активується більше ділянок кори мозку. Наприклад, ви переглядаєте відео – активуються, як мінімум, дві ділянки: зорова та слухова кора.

Що більше зон кори активується для обробки однієї й тієї самої інформації, то більше зв’язків між нейронами посилюється. Більше зв’язків – ефективніше навчання. Детальніше про ефективність цієї стратегії можна почитати в матеріалі “Поєднувати, щоб ефективно навчатися”.

Отже, відео – це одночасно і ефективний, і популярний інструмент. То як зробити його максимально якісним та корисним?


Як створити якісне відео для онлайн-курсу?


Контент і довжина відео. Відео в онлайн-курсі – це завершений шматочок інформації.

Заняття в класі зазвичай не складається із завершених логічних шматочків по 6-10 хвилин, адже воно розраховане на триваліший час. Тому для онлайн-курсу звичайна зйомка заняття або лекції менш ефективна ніж запис коротких логічно завершених відео.


Research


Більше студентів намагаються виконати завдання після відео, якщо одне відео – це лекція, заздалегідь спланована для онлайн-курсу (зелена крива на графіку). Порівняно менше студентів пробують виконати завдання після перегляду записів звичайних лекцій, які не планувалися для поділу на відео в онлайн-курсі (червона крива на графіку). За даними дослідження edX.


Якщо ви записуєте лекцію, заняття в класі або виступ перед аудиторією для онлайн-курсу, сплануйте їх заздалегідь. Підготуйте матеріал так, щоб він складався з коротких завершених шматочків. Найоптимальніша довжина відео – 6 хвилин. Максимум – 9 хвилин. Якщо відео триває довше, найімовірніше, студенти не переглянуть його до кінця.


Research


З дослідження 6,9 млн переглядів відео на edX, після 9 хвилин перегляд падає до 50-60%.


Студенти також по-різному переглядають лекції та “туторіали” – покрокові пояснення до певних завдань. Наприклад, покрокове розв’язання задачі з математики – це “туторіал”.


Research


Ліворуч – “туторіал” від Академії Хана. Голос поза кадром пояснює правила Кірхгофа, на екрані покроково з’являються відповідні формули та схеми. Праворуч – реальна лекція в університеті, записана на відео.


Зазвичай студенти переглядають лекцію лише один раз, а туторіали – багато. Тому додайте посилання на різні частини туторіалу наприкінці відео. Тоді повернутися до певного кроку розв’язання буде легше та зручніше. Наприкінці відео підбийте підсумки – назвіть найважливіші думки. Це логічно завершить відео та полегшить навігацію для студентів. Адже їм не доведеться передивлятися його ще раз для пошуку ключових ідей.


Наприклад, у курсі “Як писати про економіку без помилок” експерт коротко перелічує ключові ідеї лекції наприкінці відео.


Експерт. Як ми вже писали, Б. Оуклі рекомендує уникати зверхнього вигляду. Не намагайтеся показати, що ви багато знаєте. Сконцентруйтеся на тому, щоб пояснити зрозуміло. Уникайте складних конструкцій, зайвих термінів, пояснюйте покроково та застосовуйте аналогії.

Не намагайтеся сповільнити темп мовлення для відео. Розмовляйте зі швидкістю, з якою ви розповідаєте друзям захопливу історію. Наприклад, найбільшою популярністю в дослідженні користувалися відео, де лектор розмовляв з ентузіазмом та досить швидко – 185-254 слів/хв (англійською).

Для зйомок туторіалів надавайте перевагу не слайдам, а формату, який застосовує Академія Хана (Khan Academy).


Приклад формату Академії Хана для розв’язання задачі з фізики.


Пишіть розв’язок та пояснюйте його впродовж розв’язання. Такий формат заохочує студентів спробувати виконати завдання, запропоновані після відео.

Отже, складові якісного відео для онлайн-курсу: - Тривалість до 6 хвилин. - Завершена думка. - Природній темп мовлення. - Оптимальний формат (Наприклад, лекція або “туторіал”. Про різні типи лекцій ви може дізнатися з цього дослідження).

Також, за рекомендаціями Барбари Оуклі , експерт на відео має говорити просто та пояснювати нову інформацію через метафори та аналогії. Їх варто підкріплювати схемами, зображеннями або анімаціями.


Лекція про принципи мультимедійного навчання, які базуються на наукових даних. Лектор – професор психології Річард Маєр.


Професор Р. Маєр у своїй лекції для Гарвардської ініціативи з навчання та викладання, дає ще декілька порад:

  • Використовуйте візуальні матеріали, але уникайте зайвих деталей.

  • Виділяйте найголовніші ідеї. Наприклад, виділяйте ключові слова жирним шрифтом, якщо виводите текст на екран.

  • Поєднуйте звукову та візуальну інформацію. Наприклад, анімацію сприймуть краще, якщо пояснення буде усним, а не текстовим. При цьому пояснюйте матеріал одночасно з появою анімації або зображень, а не після них.

  • Персоніфікуйте. Розповідайте матеріал так, ніби ви розмовляєте з глядачем. Наприклад, у відео в онлайн-курсі з фактчекінгу лектор каже “Цю новину ми побачили в Українській правді” замість “Цю новину було опубліковано в Українській правді”.

Ми в EdEra вже 4 роки шліфуємо наші навички зі створення онлайн-курсів. На нашому YouTube каналі ви можете безкоштовно переглянути відео з різних онлайн-курсів та побачити, як відрізняються підходи до створення відео для різних цільових аудиторій.

Якщо ви хочете дізнатися більше про науку створення ефективних навчальних відео, ми рекомендуємо ознайомитися з матеріалами:

  1. Дослідження про те, як відео впливає на залучення студентів.

  2. Лекція професора Р. Маєра та матеріали до неї.

  3. Стаття “Creating a Sticky MOOC” від Б. Оуклі.

Авторка матеріалу: Анна Ляшенко, методистка EdEra

comments powered by HyperComments